RKAS hakkab jälgima hoonete energiakasutust

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Katlamaja.
Katlamaja. Foto: Meelis Meilbaum / Virumaa Teataja

Riigi Kinnisvara AS (RKAS) otsib partnerit hoone energiamonitooringusüsteemi testlahenduse tegemiseks ja testimiseks.

Uudse energiamonitooringu tehnoloogilise lahenduse eesmärk on detailne hoone energiakasutuse jälgimine – süsteemiga liidetakse erinevad hoones paiknevad energia- ja veearvestid, mis omakorda võimaldab vähendada avalike hoonete energia ülekulu ja seeläbi hoida kokku hoone ülevalpidamiskuludelt, teatas RKAS.

Lisaks energiakasutuse hindamisele on oluline jälgida, et saavutatav energiasääst ei tuleneks hoone kasutajate tervise ehk hoonete sisekliima arvelt.

Energiamonitooringusüsteemi hakatakse katsetama Põlva, Tartu ja Võru riigigümnaasiumide hoonetes, Lasnamäe 2 büroohoones ning Tartu päästeameti ja häirekeskuse hoones.

Testlahenduse eesmärk on katsetuse käigus saada ülevaade ja arusaam, kas uudne tehnoloogiline lahendus on kulutõhus ehk kas investeeringut on võimalik katta energiasäästu arvelt ning kas see võimaldab tõsta avaliku hoone energiatõhusust ja ka mõõta energiatõhususele suunatud investeeringu tasuvust.

Uudsed tehnoloogilised lahendused on vajalikud, et täita järjest karmistuvaid hoonete energiatõhususe nõudeid ning toime tulla järjest kasvavate energiahindadega. Hankega soovitakse välja töötada optimaalne tehniline lahendus energiamonitooringu teostamiseks ja optimaalseks kasutamiseks.

RKAS ootab osalema varasema energiamonitooringusüsteemi haldamise, jälgimise, paigaldamisega varasemalt kokku puutunud ettevõtteid. Kandideerida saab läbi riigihangete registri, kus on leitav tellitava teenuse täpsem tehniline kirjeldus.

Katsetuse läbiviimist rahastatakse osaliselt EFFECT4Buildings projektist, kuhu on kaasatud üheksa partnerit seitsmest Läänemere-äärsest riigist: Rootsist, Soomest, Norrast, Lätist, Taanist, Poolast ning Eestist. Projekt kestab kolm aastat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles