Põhjamaades odavnes elekter 39, Eestis vaid 14 protsenti

Gert D. Hankewitz
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elektriliinid.
Elektriliinid. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Septembris langes Põhjamaade elektribörsi Nord Pool Spot Eesti hind 14 protsenti jäädes keskmiselt 40,86 EUR/MWh juurde. Põhjamaade hinnapiirkondades langesid hinnad tänu hüdroenergia suurele osakaalule kuni 39 protsenti, teatas Elering.

Seejuures ei mõjutanud Põhjamaade madal elektrihind nii tugevalt Eesti hinnapiirkonna hinda, kuna nõudlus Läti ja Leedu turuosaliste poolt oli suurem kui EstLink 1 merekaabel Soome hinnapiirkonnast elektrit importida võimaldas. Samuti tekkis nn pudelikael Soome ja Rootsi vahele, kus ülekandevõimsus ei olnud piisav, et tagada Norra hüdroenergia voog Soome ja sealt edasi Eestisse.

NPS Eesti hinnapiirkonnas ostetud kogused jäid eelmise kuuga samale tasemele (502 GWh), millest Eesti turuosalised ostsid 42, Läti 51 ning Leedu turuosalised 7 protsenti. Eesti turuosaliste poolt septembris ostetud kogus moodustab Eesti sisemaisest tarbimisest 37 protsenti ning on võrreldes augustiga 9 protsendi võrra langenud.

NPS Eesti hinnapiirkonnas müüdud elektrienergia kogused vähenesid veerandi võrra (410 GWh), seda seoses hinna langemisega ligi 7 eurot MWh. Kuna Baltpooli hind oli 70 protsenti ajast kõrgem kui Eestis, siis Leedu turuosaliste poolt müüdud kogused vähenesid ligi kolm korda. Läti turuosaliste poolt tehtud müügipakkumiste osakaal oli väga väike (kokku müüdi 1GWh). Eesti turuosaliste poolt müüdi septembrikuus kokku 97 protsenti.

Septembris oli Põhjamaade hüdroreservuaaride täituvus kõrgem kui eelnevatel aastatel, mille tulemusel langes süsteemihind 2011. aasta madalaimale tasemele — 28,94 EUR/MWh. Seejuures viimase 12 kuu keskmine süsteemihind on 54,08 EUR/MWh. Võrreldes 2010. aastaga langesid kõikides NPS hinnapiirkondade elektrienergia hinnad. NPS Soome septembrikuu keskmine hind 38,86 EUR/MWh oli augustikuuga võrreldes 20 protsendi võrra madalam.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles