EFSF laieneb ühe triljoni euroni

Andrus Karnau
, Postimehe majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksa kantsler Angela Merkel.
Saksa kantsler Angela Merkel. Foto: Reuters/ScanPix

Saksa kantsler Angela Merkel tutvustas parteide juhtidele euroala päästeplaani detaile, kirjutas Spiegel Online. Plaan läheb kinnitamisele kolmapäeva õhtul, kuid enne seda soovib kantsler Bundestagi nõusolekut.

Euroala võlakriisi päästeplaani järgi laieneb EFSF praeguselt 440 miljardilt eurolt 1 triljoni euroni. Kreeka valitsuse võlakirju on kavas maha kirjutada 60 protsenti.

Kokkuleppe detailid edastasid ajakirjanikele roheliste juhid Cem Özdemir and Jürgen Trittin. Spiegel kirjutas, et nad tegid kohe pärast kohtumist Merkeliga. Rohelised on Saksamaal opositsioonis.

Siiski jääb teadmata, kuidas EFSFi tulejõud kasvab 1 triljoni euroni. Arutlusel on mitu varianti. Avalikkuseni on jõudnud variandid, et EFSF hakkab osaliselt tagama raskustes riikide võlakirju. Samuti on võimalik, et EFSF kaasatakse peale riikide garantiide ka erainvestorite ja euroalast väljapoole jäävate riikide vahendeid.

Merkeli koalitsioon otsustas, et kriisikokkulepe vajab laiemat kooskõlastamist, kui napp Bundestagi rahanduskomisjoni heakskiit. Seetõttu läheb võlakriisi päästeplaan Bundetsagi suurde saali hääletusele ja alles siis lendab Merkel Berliinist Brüsselisse euroala ja euroliidu ülemkogule kolmapäeva õhtul.

Merkel ütles kohtumisel parteide juhtidega, et Euroopa pangad vajavad umbes 110 miljardit eurot lisakapitali, millest Saksa pankade vajadus on 5,5 miljardit. Kapitali on vaja Kreeka võlakirjade mahakirjutamise katteks ning kapitaliadekvaatsuse tõstmiseks 9 protsendini. Euroliit teeb sellise kapitalitaseme saavutamise kohustuslikuks tuleva aasta suveks.

Saksa sotsiaaldemokraatide fraktsiooni liider Frank-Walter Steinmeier ütles, et ei tea, kas sotsid toetavad EFSF laiendamist, sest laiendmise detailid pole teada. Steinmeier kinnitas, et igal juhul soovivad nad, et Saksa riigi garantii 211 miljardit eurot ei suureneks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles