Bundestag hääletab homme Euroopa kriisimeetmete üle

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Angela Merkel
Angela Merkel Foto: SCANPIX

Angela Merkel võtab homme kaalutletud riski: enne kui kantsler Brüsselisse diili tegema siirdub, antakse eurotsooni kriisimeetmed hääletamiseks Saksa parlamendi täiskoosseisule.

Bundestagi liikmed olid nõudnud õigust pakett – EFSFi «võimendamine» kaasa arvatud – hoolikalt uurida, enne kui nad annavad Merkelile rohelise tule kordustippkohtumisel midagi kokku leppida.

Nüüd otsustas Merkeli erakond minna paketiga parlamendi täiskoosseisu ette ja riskida taaskord omaenda vaenuliku vähemuse mässuga – selle asemel, et saata paberid kinnitamiseks eelarvekomisjoni suletud uste taha, kus kantsleril on turvaline enamus.

Kannapöörde kasuks otsustati eile partei juhatuse koosolekul – vaid kolm päeva pärast seda, kui valitsus oli hüljanud samalaadse ettepaneku opositsiooniliste sotsdemokraatide ja roheliste poolt.

Nagu siit järeldada võib, on Merkel veendunud, et suudab saavutada parlamendis «omaenda enamuse» ega pea nõjatuma opositsiooni häältele, et Brüsseli sõiduks mandaati saada. Opositsioonile lootmine olnuks ränk hoop koalitsiooni usaldusväärsusele.

Viimase sellise hääletuse puhul septembris – EFSFi volituste suurendamise üle – mässasid aga 15 valitsusparteide parlamendiliiget, kes teevad seda ilmselt ka seekord.

Plaanitud samm võib anda kantslerile Brüsselis tugevama positsiooni, sest ta saab väita, et omab ülimalt piiratud manööverdamisruumi, kuna vajab Bundestagi toetust.

«Selliste tähtsate otsuste puhul on hea, kui parlament annab kantslerile laiapõhjalise toetuse läbirääkimisteks,» ütles CDU liider parlamendis Volker Kauder, kui ta otsuse teatavaks tegi.
Paketi kõik üksikasjad pole veel Saksa parlamendiliikmete kätte jõudnud, sest EFSFi finantsvõimenduse elemente alles arutatakse. Euroala valitsused ja juhtivad pangad ei ole ka veel ühel pool aruteludega selle üle, kui suurel määral erainvestorid Kreeka uut päästeoperatsiooni toetama peaksid.

Merkel andis Bundestagile septembris uued ja suuremad volitused, et kindlustada edu esimesel EFSFi hääletusel. Tulemuseks on, et 17 eurotsooni riiki peavad pidama maha kaks tippkohtumist – pühapäeval ja nüüd ka kolmapäeval, et anda kantslerile aega rohelise tule hankimiseks Berliinilt.

Läbirääkimiste käigus on Merkel alati väsimatult rõhutanud, et Saksamaa 221 miljardi eurost finantsgarantiid EFSFile ei suurendata ning et fondi võimenduseks ei tohi kasutada ka Euroopa Keskpanga ressursse. Viimast nõuab aga jõuliselt Prantsuse president Nicolas Sarkozy.

Pühapäeval jäi mulje, et Merkel loobus sellest nõudmisest. Nüüd on arutusel kaks mudelit. Üks oleks, et EFSF annab võlakirjahoidjatele kaotuste puhuks kindlustuse. Teine variant oleks luua EFSFi põhivara baasil uus fond, kuhu katsutakse meelitada välisinvestoreid.

Copyright The Financial Times Limited 2011.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles