Suurettevõtted on majandusele väikeettevõtetest kasulikumad

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maailma suurim jaekaubanduskett Wal-Mart
Maailma suurim jaekaubanduskett Wal-Mart Foto: SCANPIX

Tavaliselt räägitakse väikeettevõtetest kui majanduse mootorist. Ajakirja The New Yorker majanduskolumnist Jamies Surowiecki kirjutab, et tegelikult on vastupidi – majanduse jaoks tervikuna pole kasvumootoriks mitte väikeettevõtted vaid hoopis suurkorporatsioonid.

Arenenud riikidest annavad väikeettevõtted tööd kõige rohkem Kreekas, Portugalis, Hispaanias ja Itaalias ehk Lõuna-Euroopa võlakriisi peategelased. Kõige vähem annavad väikeettevõtted tööd aga Saksamaal, Rootsis, Taanis ja USAs ehk maailma ühed tugevamad majandused.

Tegemist ei ole juhusliku kokkulangevusega vaid reaalsus. Tervikuna on väikeettevõtete efektiivsus suurkorporatsioonidest väiksem. Ehkki väikeettevõtted on peamised töökohtade loojad, on nad sama ajal ka töökohtade peamised likvideerijad, sest ettevõtte loomine on lihtne, selle püsimajäämine aga raske.

Surowiecki viitab Maailmapanga hiljutisele uuringule, mis käsitleb 99 arenevat riiki. Ka neis riikides on suurfirmade produktiivsuse kasv väikeettevõtetest suurem. Sama näitas 2009. aastal tehtud uuring USAs. Suurettevõtetel on lihtsam investeerida tootlikkust tõstvatesse tehnoloogiatesse ning suurte korporatsioonide kulutused uuringu- ja arendustöödele moodustavad suurema osa Ühendriikide kogu uuringu- ja arendustöödest tervikuna.

Väga paljud väikeettevõtted ei pruugigi olla kasvamisest ja innovatsioonist huvitatud. Majandusteadlaste Erik Hursti ja Benjamin Pugsley hiljutine uuring näitab, et ainult tühine osa väikeettevõtete omanikest soovivad saada suurettevõtete omanikeks või uute ideede  turuletoomisest. Enamik neist soovivad lihtsalt juhtida oma ettevõtet, teha tööd, mida nad armastavad ning olla iseenda peremehed. Need on muidugi suurepärased eesmärgid, aga ettevõtteid produktiivsemaks ei tee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles