Venezuela hakkab piirama bensiini kättesaadavust

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nicolas Maduro.
Nicolas Maduro. Foto: HANDOUT / REUTERS

Venezuela president Nicolás Maduro teatas esmaspäeval, et edaspidi saavad elanikud bensiini vaid riikliku abikaardiga, mis opositsiooni hinnangul on vahend inimeste kontrollimiseks.

Venezuela valitsus on aastaid ulatuslikult doteerinud bensiini. Maduro sõnul tekitas see musta turu ja smugeldajate võrgu, mis smugeldab bensiini naaberriikidesse, kus see on kallim.

Suurem osa kütusest smugeldatakse Maduro sõnul Colombiasse. Aastas maksab bensiinismugeldamine Venezuelale hinnanguliselt 18 miljardit dollarit.

Inimesed, kes tahavad saada doteeritud bensiini, peavad registreerima oma sõidukid reedel niinimetatud isamaakaardiga, mis tagab ligipääsu riigiabile.

«Kõik, kes ei vasta selle tsensuse üleskutsele, kes ei soovi osaleda otsetoetuses, peavad maksma bensiini eest rahvusvahelist hinda,» lausus Maduro.

Ta ei täpsustanud, millal rahvusvaheline hind jõustub.

Bensiin on Venezuelas põhimõtteliselt tasuta. Liiter bensiini maksab üks bolivar, mis on 0,0000035 eurot.

Mustal turul saaks ühe dollari eest pea viis miljonit liitrit. Majandusraskustes Venezuela elanike keskmine kuupalk on umbes üks dollar ja rahvusvahelise hinna maksmine käib suuremale osale neist üle jõu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles