Sigrid Kõiv: kiireid tulemusi olla ei saa

Sigrid Kõiv
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sigrid Kõiv
Sigrid Kõiv Foto: Mihkel Maripuu

Aastaid tagasi seletati mulle politsei jalgsipatrulli mõtet. «Ratsionaalselt lähenedes,» rääkis jõustruktuuride töötaja, «on jalgsipatrull üks ebaefektiivsemaid viise politseinike kasutamiseks. Kui rikkumine ei leia aset just tema vaateväljas, siis ei jõua ta kuhugi.» Jalgsipatrulli eesmärk on hoopis teine – teha politsei nähtavaks ja tekitada inimestes turvatunnet. Mõne huligaani hoiab see ilmselt vaos ikka ka.

Üsna sarnane mulje jääb võlakriisile pühendatud riigipeade kohtumisi jälgides. Dünaamikast, kuidas see toimub, on juba mitu korda kirjutatud: olukord on hull, kogunetakse meetmete paketiga, paremaks ei lähe; olukord läheb veel hullemaks, jälle kogunetakse, uus hulk meetmeid jne.

Turud näivad närviliselt ootavat võluvitsa, mis kogu võlakriisi kaotab ja maailma kui mitte just endisesse olukorda tagasi ei vii, siis vähemalt asju enam hullemaks ei lase minna.

Euroopa aktsepteeritavad poliitilised meetmed ei suuda ealeski anda nii kiireid tulemusi, kui turud näha tahaksid. Seega, mingit võluvitsa ei ole ega tule.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles