Euroopa võib vajada ettevõtetesse naissoost nõukogu liikmeid importida

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
HP juht Meg Whitman.
HP juht Meg Whitman. Foto: SCANPIX.

Euroopa ettevõtted võivad mitmes riigis kehtestatud sookvootide tõttu vajada järgneva kolme kuni viie aasta jooksul üle tuhande naissoost nõukogu liikme. Kuna sobiva kvalifikatsiooniga naisjuhte ei pruugi Euroopas jätkuda, tuleb osa neist kutsuda väljastpoolt, kirjutab Bloomberg.

Norra oli esimene, kes kehtestas 2003. aastal seaduse, et vähemalt 40 protsenti ettevõtete nõukogu liikmetest peavad olema naised. Sookvoodid on kehtestanud Hispaania, Prantsusmaal ja veel mõned riigid.

Russell Reynolds Associates, mis tegeleb ettevõtete juhtide värbamisega, uuris 334 ettevõtet 17 riigis ning selgus, et nende ettevõtete 4875 nõukogu liikme hulgas on 571 naist ehk 12 protsenti nõukogu liikmetest. 40 protsendi künnise saavutamiseks on vaja veel 1300 naissoost nõukogu liiget.

Euroopa on aga viiekümnendates aastates tootmise kogemusega naisjuhtide defitsiit. See vanusegrupp on nõukogu liikmete jaoks sobivaim iga.

USA juhtide värbamisfirma Spencer Stuart ütles uudisteagentuurile, et niikaua kui pole eriti palju naisjuhte, kes istuvad mitmete ettevõtete nõukogus, võib sobivate kandidaatide arv jääda lahjaks. USA naisjuhid aga näitasid Euroopa ettevõtete nõukogu liikmeteks kandideerimise vastu suurt huvi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles