Erdoğan süüdistab Türgi valuutakrahhis sotsiaalmeediat, valeuudiseid ja terroriste

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Recep Tayyp Erdoğan.
Recep Tayyp Erdoğan. Foto: Turkish Presidential Palace / imago/Xinhua

Türgi president Recep Tayyp Erdoğan ütles esmaspäeval presidendipalees peetud kõnes, et liiri väärtuse rekordilise languse taga on sotsiaalmeedias valeuudiseid levitavad «majandusterroristid», kes üritavad tekitada paanikat.

Terroristide taga on Erdoğani sõnul USA valitsus, kes peab Türgi vastu majandussõda. Türgi siseministeerium teatas esmaspäeval, et võtab kasutusele legaalsed meetmed 346 sotsiaalmeedia kasutaja suhtes, keda nad süüdistavad paanika külvamises ja valeuudiste levitamises.

Sõnavabadust toetavate organisatsioonide hinnangul kasutab Erdoğan valuuta halba seisu poliitilise dissidentluse maha surumiseks ja vaba ajakirjanduse lämmatamiseks.

Liir kukkus esmaspäeva varajastel tundidel möödunud nädalaga võrreldes veel täiendavad 10 protsenti, laskudes kursile 7,09 dollari vastu. Pärast reedest suurkukkumist oli liir kursil 6,86 dollari vastu. Kokku on liir selle aastaga langenud üle 40 protsendi.

Majandusanalüütikute sõnul on liiri hädades paljuski süüdi riigi jäik kontroll keskpanga üle, sest valitsus ei usalda seda iseseisvalt tegutsema. Samuti võib liiri languses süüdistada investorite vähest huvi arenevate turgude vastu.

Kuna suuremaid Türgi meediaväljaandeid juhivad Erdoğanile lojaalsed inimesed, siis ei saa tegelikult enamus türklasi majandust painavate hädade tagamaadest üldse teadagi. Kohalik meedia toob liiri languse põhjustena peamiselt välja Erdoğani pakutud varjandid.

Allikas: WSJ

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles