Kokkukukkumise äärel Türgi liirist võib saada euroala suur probleem (4)

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türgi president Recep Tayyip Erdoğan pidas laupäeval kõne, milles süüdistas Türgi hädades läänt.
Türgi president Recep Tayyip Erdoğan pidas laupäeval kõne, milles süüdistas Türgi hädades läänt. Foto: Cem Oksuz/Turkish Presidential/Afp/Scanpix

Olukord Türgis on muutnud väga murelikuks Euroopa Keskpanga, sest mitu suurt euroala panka on Türgi ettevõtetele kõvasti raha laenanud, et nood saaksid kasu lõigata mõne aasta eest alanud Türgi ehitusbuumist. Nõrk liir teeb sellistel ettevõtetel dollarites ja eurodes võetud laenu tagasimaksmise väga raskeks, sest maksta tuleb nüüd palju rohkem.

Väljaandes Financial Times avaldatud raporti järgi tegutsevad selliseid laene jaganud pangad peamiselt Lõuna-Euroopas ja neist suuremad on BBVA, UniCredit ja BNP Paribas.

Mure liiri mõju pärast eurotsoonile ei jäta puudutamata ka aktsiaturge. Euro kurss langes reedel dollari vastu 0,5 protsenti ja oli esmaspäeval 1,137, mis on madalaim alates möödunud aasta juulist. Esmaspäeval langesid ka kõik Euroopa suuremad aktsiaturud.

Türgi liiri hädad algasid aasta alguses ja isegi varem, sest investorid on juba pikemat aega Türgist aina rohkem raha välja viinud. Valuuta väärtuse langus kiirenes oluliselt mais, kui üha enam võimu enda kätte koondanud autoritaarne president Recep Tayyip Erdoğan teatas, et plaanib võtta enda kontrolli alla intressimäärad, nimetades neid kurjuse emaks ja isaks. Erdoğani sõnad vallandasid investorite tormijooksu, kiirustati vahetama oma liire mõnesse muusse valuutasse, peamiselt dollaritesse.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles