Fiat ähvardab Itaaliast minema kolida

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fiati tegevjuht Sergio Marchionne.
Fiati tegevjuht Sergio Marchionne. Foto: SCANPIX

Itaalia autotootjate suurim ametiühing Fion Cgil korraldab täna ühepäevase streigi. Fiati tegevjuhi Sergio Marchionne sõnul suurendab streik riski, et Fiat võib viia tootmise Itaaliast välja, kirjutab Bloomberg.

«Streik on väga, väga, väga halb idee,» ütles Marchionne sel nädalal ajakirjanikele Torinos, kus Itaalia suurima tööstusettevõtte peakorter asub. «Te ütlete sellega neile, kes tahavad siia riiki investeerida, et ei soovi selles osaleda ning soovite kehtestada tingimusi investeeringutele, mida te kontrollida ei saa,» lisas ta.

Fiat on juba varem hoiatanud, et juhul kui suurem osa töötajatest ei nõustu ettevõtte kulude  kahandamise plaanidega muutmaks sealsed tehased efektiivsemaks, võib ta ettevõtte Itaaliast ära viia.

Ka 1. novembrist Euroopa Keskpanga presidendi ametikohale asuv Mario Draghi on öelnud, et riigi majandus vajab stagnatsiooni lõpetamiseks struktuurseid muutusi.

Itaalias, kus töötab 22 000 Fiati töötajat, valmistas 2009. aastal 650 000 autot, samal ajal kui 6100 töötajaga Poola tehasest sõitis välja 600 000 autot. Itaalia töötaja kohta tuli seega aastas keskmiselt 30 autot, Poola töölise kohta aga veidi alla 100.

Lisaks erinevustele produktiivsuses, on suured ka palgakäärid. Itaalias on tööjõukulu töötaja kohta keskmiselt 27,69 eurot tunnis, Poolas aga 7,52.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles