Euroopa Liidu tippkohtumine läheb kordamisele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsusmaa president Nicolas Sarkozy.
Prantsusmaa president Nicolas Sarkozy. Foto: SCANPIX.

Euroopa liidrid on sunnitud kogunema ka teiseks tippkohtumiseks, ilmselt juba kolmapäeval. Seda seetõttu, et Saksamaa ja Prantsusmaa ei ole jõudnud kokkuleppele euroala päästeplaani võtmeküsimustes.

Kõrgete Euroopa ametnike sõnutsi tuleb korduskohtumine maha pidada osaliselt ka seetõttu, et Euroopa Komisjoni, Euroopa Keskpanga ja Rahvusvahelise Valuutafondi ametnikest koosnev «troika» ei ole siiani saanud kätte Kreeka võlataseme lõplikke numbreid.

Troikas on tekkinud erimeelsused selle üle, kas Ateena on suuteline täitma oma võlakohustusi või mitte.

Peamine takistus on aga, et Saksa kantsler Angela Merkel ei ole suutnud võluda Bundestagilt välja mandaati astumaks edasisi samme EFSFi löögijõu suurendamiseks.

«Kokkuleppeid ei tule,» ütles üks kõrge Saksa ametnik. «See tuleb nüüd kolmapäeval, mitte varem.»

Küsimuse peale, kas ELi liidrid ikka teevad tippkohtumise, vastas ametnik: «Hea küsimus. Sarkozy tahab seda.»

Üks teine kõrge Euroopa ametnik kinnitas, et pühapäevasel tippkohtumisel käiakse ikkagi välja kriisiotsuseid, kuid kuna troika analüüs jääb viimasele minutile – ja seda on vaja diili tegemiseks Kreeka kreeditoridega nende «pügamiseks» – ei saa Merkel oma parlamendilt rohelist tuld.

«Merkelil jääb aega napiks, et seda Bundestagist läbi lükata,» ütles see ametnik.

Kuigi korduskohtumine ei ole veel ametlikult ja lõplikult paika pandud, kinnitas viimatimainitud ametnik, et kõige tõenäolisem päev on kolmapäev.

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles