Arhitektuuritudengite ehitatud soohotell ootab külastajaid

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaade Soohotellile.
Vaade Soohotellile. Foto: Mari Hunt

10. augustil jõudis kulminatsioonini Eesti Kunstiakadeemia (EKA) sisearhitektuuri osakonna ja arhitektuuribüroo b210 korraldatud suvekool FLOODED («üleujutatud»), kui pidulikult avati tudengite disainitud ja valmis ehitatud uus metsaobjekt, milleks on sel korral luha kohale kõrguv soohotell.

Suvekooli ühe rajaja ja juhendaja, arhitektuuribüroo b210 arhitekti Mari Hundi sõnul oli Muinasküla nime kandval lõkkeplatsil siiani puudu vihma ja tuule eest varju minemise võimalus. «Nii asusime koos tudengitega lahendama ülesannet, kuidas peita ööbimispaik jõekaldale nii, et see liigselt silma ei torka, ent on samas piisavalt suur, et mahutada üle kümne inimese. Kui siiani oleme Soomaal suvekoolide käigus ehitanud ujuvat arhitektuuri, siis tänavune objekt on tõstetud kõrgetele jalgadele ning ankurdatud jõekaldasse – vesi võib tõusta, ent isegi väga kõrge veetaseme puhul jäävad vähemalt ülemistel korrustel ööbijate asemed kuivaks,» kirjeldas Hunt.

Soomaa tingimustega kohanduvalt on objektil eraldi sissepääs ka kõrgema veetaseme tarbeks – Tõramaa jõe poolselt küljelt saab soohotelli siseneda otse paadist. Nüüd ootab sild-hotell külastajaid ja katsetajaid Soomaa rahvuspargi territooriumil RMK Muinasküla lõkkeplatsil, olles matkaradade võrgustiku osana RMK hoole all, sarnaselt eelmise aasta suvekoolis valminud ujuvsaunaga VALA.

Suvekool FLOODED toimus sel aastal Soomaal juba kolmandat korda. Osalema valitud tudengeid oli lisaks Eestile veel 13 riigist. EKA tudengeid oli grupis vaid kaks, ülejäänud olid pärit maailma tippu kuuluvatest arhitektuuri ja disainikoolidest. Tänavu võtsid suvekoolist lisaks eestlastele osa disaini- ja arhitektuuritudengid Kanadast, Iirimaalt, Hollandist, Taiwanist, Uus-Meremaalt, Rootsist, USAst, Soomest, Ühendkuningriigist, Tšehhist, Taanist ja Jaapanist. Koolidest olid tudengite näol esindatud maailma absoluutsesse paremikku kuuluvad Harvardi ülikool (USA), RMIT (Austraalia), Aarhusi arhitektuurikool (Taani), Aalto ülikool (Soome), Delfti tehnikaülikool (Holland), Viini tehnikaülikool (Austria), Eindhoveni disainiakadeemia (Holland), Oslo arhitektuuri ja disainikool (Norra) ja lisaks veel Hosei ülikool (Jaapan) ja Tšehhi tehnikaülikool.

Soomaa iseäralikku loodus- ning elukeskkonda uurivas suveülikoolis analüüsitakse, millist ruumi inimene ebatavalises looduskeskkonnas ellujäämiseks vajab. Suvekoolis kuuldu ja õpitu tulemusena ehitavad tudengid valmis piirkonna iseärasustest inspireeritud väikeobjekti, pidades silmas, et rajatav objekt võtaks arvesse Soomaa viienda aastaaja muutuvat maastikku, teede- ja vetekaarti. Eestile omaselt ehitatakse objekt puidust: puidu kui materjali tundma õppimine on olnud suvekooli korraldava EKA sisearhitektuuri osakonna üks põhilisi lähtepunkte.

EKA sisearhitektuuri osakonna rahvusvaheline suvekooli korraldati Dora Pluss programmi rahastusel, Kultuurkapitali toetusel ning koostöös RMKga. Oma õla panid alla ka Nordwood, Liviko ja Põhjala.

Suvekooli juhendajad: b210 arhitektid, Sami Rintala, Hannes Praks

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles