Amber Trust: Parexi väikeaktsionäride halb kohtlemine mõjub hävitavalt Läti mainele

Marti Aavik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Parex panga sularahaautomaat Riias
Parex panga sularahaautomaat Riias Foto: Reuters / Scanpix

Eriti finantskriisi ajal peaks Läti olema huvitatud investorisõbraliku riigi mainest, aga väikeaktsionäride sunniviisilise väljaostmise katsed mõjuvad mainele hävitavalt, leiavad Parex Bankas 4,6 protsendilist osalust omava Amber Trusti juhid.


Amber Trust ja teised Parexi väikeaktsionärid said eelmise reede õhtul ultimaatumiga sarnaneva ettepaneku müüa neile kuuluvad Parexi aktsiad Latvijas Hipoteku un Zemes Bankale, kusjuures vastuvaidlematuks tähtajaks määrati esmaspäeva, 15. detsembri keskpäev. Amber Trust saatis oma pakkumise, aga pole mingit vastust saanud. «Vastupidi avalikult lubatule ei ole meile vastust antud. Samuti ei ole Läti valitsus ega Parex Banka teinud mingit katset asja vähemusaktsionäridega arutada,» seisab Amber Trusti avalduses.

«Neil maailmamajandusele rasketel aegadel peaks Läti tegema kõik võimaliku Läti kui investorisõbraliku riigi maine säilitamiseks. Väliskapitali kaasamine Läti finantssektorisse ja majandusse tervikuna on eelkõige Läti riigi huvides. Osaluste ebaõiglase vähendamise või vähemusaktsionäride sunniviisilise väljaostmise katsed on vastuolus igasuguse õiglustundega ning mõjuvad hävitavalt Läti mainele ja investeerimiskliimale,» ütlesid oma ühisavalduses Amber Trusti juhatajad Kustaa Äimä ja Harvey Sawikin.

Eelmisel kuul tervitas Amber Trust Latvijas Hipoteku un Zemes Bankat kui uut enamusaktsionäri ja sai julgustust valitsuse vihjetest, et panga stabiliseerimisel kavatsetakse koostööd teha vähemusaktsionäridega. Seejärel tegid vähemusaktsionärid hr Ian Hague'ile, kes on üks Firebird Managementi juhtidest ja mitmete Ida-Euroopa pankade kogenud juhatuse liige ning kel on tugevaid sidemeid rahvusvaheliste finantsinstitutsioonidega, ettepaneku ühineda Parex Banka nõukoguga, et aidata kaasa panga olukorra parandamisele. Väikeaktsionäride esindajat pole panga juhtimise juurde seni lubatud.

Amber Trustile ja teistele fondidele, mida haldavad Amber Trusti emaettevõtjad Danske Capital Finland ja Firebird Management, kuulub kokku ligikaudu 4,6-protsendiline osalus Parex Bankas.

Firebirdi ja Danske Capitaliga seotud äriühingud on aktiivselt investeerinud Balti riikide äriühingute omakapitali alates 1995. aastast - kokku on nad Balti riikide juhtivatesse äriühingutesse paigutanud umbes 500 miljonit eurot. «Me oleme tänulikud võimaluse eest osaleda Balti riikide ettevõtlussektoris neil aastatel ja loodame siiralt, et meid oodatakse seda tegema ka edaspidi,» kirjutatakse Amber Trusti avalduses.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles