BRICi protektsionism ähvardab maailma majanduslangusega

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Brasiilia lipp.
Brasiilia lipp. Foto: SCANPIX

Tärkavad majandused, eriti Brasiilia, Venemaa, India ja Hiina rakendavad kaubanduses üha jõulisemalt protektsionistlikke meetmeid, kasvatades globaalse majanduslanguse riski ja kahjustades Euroopa tööstust, hoiatab Euroopa Liidu raport.

EL on dokumenteerinud oma kaubanduspartneride tegevuses aastaga 131 uut kaubandust piiravat meedet. Kokku on neid alates 2008. aasta globaalkriisi algusest üles loetud juba 424.

Kõige hullemate patustajatena toob raport esile BRICi – Brasiilia, Venemaa, India ja Hiina. Halvas mõttes tõstetakse esile ka Argentinat.

Pahategude loetelus on näiteks ligipääsu blokeerimine riigihangetele, samuti toorainete ekspordi piirangud.

Nimetatud tärkavad turud on paljuski pääsenud USAd ja Euroopat räsiva võlakriisi kahjustustest.

Samas järeldab EL, et nad on jätkuvalt püstitanud kaubandustõkkeid, summutamaks sisenõudlust ja kaitsmaks oma majandusi ülekuumenemise eest.

«Käesolev raport kinnitab taas, et tärkavad turud kalduvad üha enam kaubandust moonutavate meetmete suunas, millest paljud on saanud osaks riiklikest tööstuse edendamise kavadest,» seisab raportis, mis avaldati enne novembri alguses asetleidvat G20 tippkohtumist Prantsusmaal.

Euroopa Komisjon alustas uuringuga aastal 2008 kartuses, et finants- ja majanduskriisid võivad vallandada ulatusliku protektsionismilaine ja kaubandussõjad. Sellist stsenaariumi on siiani suudetud vältida.

Sellele vaatamata väljendas kaubandusvolinik Karel de Gucht avastuste üle muret. «Protektsionism kujutab endast reaalset ohtu majanduse taastumisele,» ütles ta. «Mind teeb murelikuks, et üldine pilt pole paranenud – hoopis vastupidi.»

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles