Frankfurdis toimus euroala «vaikiv» tippkohtumine

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nicolas Sarkozy.
Nicolas Sarkozy. Foto: SCANPIX

Prantsuse president Nicolas Sarkozy lendas eile õhtul Frankfurti erakorralisele koosolekule eurotsooni võtmeisikute, nende hulgas Saksa kantsleri Angela Merkeliga, kuna Prantsuse-Saksa erimeelsused ohustavad suurte otsuste sündi eeloleval pühapäeval.

Kaks tundi hiljem läks koosolek laiali ilma ühegi kommentaarita Saksa ega Prantsuse liidrilt.

Keset pingeliseks kiskuvaid kõnelusi teatas Prantsuse riigipea otsusest Frankfurti külastada pärast kiiret sissepõiget Pariisi sünnitusmajja, kus abikaasa Carla Bruni oli toomas ilmale nende esimest ühist last.

Sarkozy oli teavitanud parlamendiliikmeid, et läbirääkimised olid takerdunud selle taha, kas Euroopa Keskpank peaks hakkama toetama EFSFi – euroala 440 miljardi eurost finantsstabiilsuse fondi, mis pandi püsti peatamaks riigivõlakriisi nakkuse levikut Euroopas.

Koosolekut, mis korraldati kiirkorras Frankfurdi Alte Operi ooperimajas, kus käisid parasjagu Euroopa Keskpanga presidendi Jean-Claude Trichet’ ametist lahkumise pidustused, külastas ka päevakangelane ise koos oma mantlipärija Mario Draghi ja IMFi juhi Christine Lagarde’iga.

Veel osalesid Euroopa Ülemkogu president Herman Van Rompuy ja Euroopa Komisjoni president José Manuel Barroso, samuti Prantsuse ja Saksa rahandusministrid François Baroin ja Wolfgang Schäuble.

Euroopa Liidu tippkohtumiseni, kus kriisimeetmed paika tuleks panna, on jäänud vaid kolm päeva. Samal ajal valitsevad Pariisis ja Berliinis suured erimeelsused EFSFi löögijõu suhtes, samuti aga eraviisiliste kreeditoride «pügamise» viisi ja ulatuse suhtes Kreeka võlgade vabatahtliku restruktureerimise protsessis.

Baroin ütles Frankfurti saabudes, et Prantsusmaa tahab jätkuvalt, et EFSFist tehtaks pank. Ta tunnistas aga, et nii EKP kui Saksa valitsus on selle plaani vastu.

«Meie meelest on selgelt parim, kui fond saaks [Euroopa Keskpangalt] panganduslitsentsi, kuid nagu kõik teavad, on keskpank selle suhtes tõrges,» ütles ta. «Kõik teavad samuti, et Saksamaa on tõrges. Aga meie meelest... on see ikkagi kõige efektiivsem lahendus.»

Sarkozy oli Merkeliga kolmapäeval juba ka telefonitsi rääkinud. Prantsuse Rahvusassamblee liige Charles de Courson, kes presidendiga Pariisis kokku sai, ütles: «Ega Merkel pole ainus, keda veenda on vaja... [President] loodab leida lahenduse. Kui pühapäevaks lahendust ei ole, võib kõik kokku kukkuda.»

Saksa valitsus on siiani olnud jäigalt iga mõtte vastu, mis kasvõi viitab võimalusele, et EKP võiks pakkuda EFSFile krediidiliini, tagamaks fondile maksimaalset laenuvõimsust. Seda kinnitasid Saksa ametnikud taas ka eile.

Merkelil on Berliinis väga vähe manööverdamisruumi. Saksa parlament on otsustavalt igasuguste möönduste vastu, mis suurendaksid Saksamaa finantstagatisi EFSFile või õõnestaksid EKP sõltumatust ja usaldusväärsust.

Bundestag peab läbirääkimistel hoolikalt silma peal. Parlamendi kinnituseta ei lähe läbi ükski muutus EFSFi kasutamise reeglites ega ükski uus euroala päästeprogramm. Täna astub parlamendi eelarvekomitee ette rahandusminister Schäuble, homme esinevad nad Merkeliga koos parlamendi täiskoosseisu ees. Kantsler teeb Bundestagile enne Brüsselisse siirdumist ametliku avalduse.

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles