Eamets: pensionid päästab osaliselt võõrtööjõud

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pension
Pension Foto: SCANPIX

Tartu Ülikooli majandusprofessori Raul Eametsa sõnul aitab võõrtööjõu riiki lubamine surve alla sattuvat riiklikku pensionisüsteemi üleval pidada, kuid ei lahendaks kõiki probleeme.

Eamets ütles ERRi uudisteportaalile, et kui senised demograafilised trendid jätkuvad, on nii Eestis kui ka ülejäänud Euroopas põhjust riikliku pensionisüsteemi tuleviku osas pessimistlik olla – kuna elanikkond vananeb, jääb maksumaksjaid järjest vähemaks, kuid heaolu tõustes elavad inimesed kauem.

«Kas meid päästab võõrtööjõud? Osaliselt kindlasti päästab, sest meil on vaja maksumaksjaid, kes sotsiaalmaksu maksaksid, et meil oleks võimalik tulevikus arsti juures käija ja mingit pensioni saada,» ütles Eamets.

«Samas on ilmselt kuskil kriitiline piir, kui palju võõrkultuuri me suudame ühiskonda absorbeerida,» rääkis ta, meenutades, et mingil ajal arvasime, et kõik venelased on juba integreeritud, kuid siis tuli pronksöö, mis tõestas vastupidist.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles