Ilves: kohene edu ei saa olla loomemajanduse mõõdupuuks

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Ilves avas rahvusvahelise loomemajandusele pühendatud konverentsi.
President Ilves avas rahvusvahelise loomemajandusele pühendatud konverentsi. Foto: Olev Mihkelmaa

President Toomas Hendrik Ilves ütles tänasel rahvusvahelisele loomemajandusele pühendatud konverentsil, et kreatiivse töö edukust ei saa mõõta tavastandarditega.

«Kreatiivsus ja innovatsioon ei tähenda automaatselt, et ettevõtmine päädib eduga,» rõhutas president. «Siinkohal on Steve Jobs muidugi erand, kuigi ka temal olid oma raskused. Kohene edu ja tunnustus ei saa olla mõõdupuuks: mida innovatiivsem ja kreatiivsem on töö, seda kauem võtab tavaliselt selle aktsepteerimine aega ning seda enam on oluline anda avaliku sektori tuge loomeettevõtlusele.»

«Riigi roll siinkohal on sarnane riskikapitalistile, kes investeerib erinevatesse projektidesse, lootes, et vähemalt üks neist õnnestub,» selgitas president.

Ilvese sõnul on tähtis mõista, et mitte kõik start-up ettevõtted ei osutu elujõuliseks. Samuti on riigipea arvates äärmiselt oluline, et riik toetaks loomevaldkonnaga tegelevaid inimesi, kes aitavad tihti kaasa ka riigi maine loomisele – üheks näiteks on siin helilooja Arvo Pärt.

Ilves rääkis, et loomeettevõtlus ei kajastu otseselt riigi majandusstatistikas, kuid ometigi on kogu ettevõtlus sellest tugevalt mõjutatud. «Kultuuril on tuntav ja oluline roll selles, millele inimesed oma aega ja raha kulutavad,» märkis ta.

Rahvusvaheline loomemajanduse konverents kandis nime «Creative Entrepreneurship for a Competitive Economy».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles