Maailmas on suhkru üleküllus, Euroopas defitsiit

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suhkrut kutsutakse valgeks surmaks.
Suhkrut kutsutakse valgeks surmaks. Foto: SCANPIX

Ajal, mil maailm seisab silmitsi suhkru nelja aasta suurima üleküllusega, ähvardab Euroopa Liitu tollibarjääride tõttu teist järjestikust aastat defitsiit, kirjutab Bloomberg.

Euroopa suhkrutarbijate komitee teatas, et suhkru pakkumine eelmise 12 kuu jooksul oli nõudlusest 1,1 miljoni tonni võrra väiksem, globaalselt ületab aga pakkumine nõudlust 5,32 miljoni tonni võrra, ennustab investeerimispank Macquarie.

See aga tähendab, et kui maailmaturul kahanes suhkru hind üheksa kuuga 22 protsenti, siis Euroopa Liidus kerkisid hinnad kahe aasta kõrgeimale tasemele.

Euroopa Liit oli kunagi maailma suuruselt teine suhkrueksportija, aga Maailma kaubandusorganisatsioon (WTO) keelas eksporditavat suhkrut doteerida. Samal ajal ei kõrvaldatud ka imporditollid, mis tähendas, et ettevõtted peavad suhkru eest maksma kas 60 protsenti maailmaturuhindadest enam või vähendama oma ostude mahtusid.

Euroopa Komisjoni andmetel oli Euroopa Liidus valge suhkru keskmine hind juulis 548 eurot tonn. Mõnede lepingute puhul kerkis hind teises kvartalis koguni 850 euroni tonn. Tulevikutehingute börsil NYSE Liffe oli samal perioodil valge suhkru keskmine hind 479 eurot tonn.

Erinevus Euroopa ja maailmaturuhindade vahel võib isegi kasvada. Goldman Sachs ennustab järgmiseks poolaastaks suhkru börsihinna 14-protsendilist langust, Barclays Capital ennustab aga pakkumise kasvamise tõttu hinnalangust koguni kolmeks järgnevaks kvartaliks.  

Euroopa suhkrutarbijate komiteesse kuuluvad teiste hulgas maailma suurimad toiduainete tootjad Nestle, Kraft Foods, Unilever.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles