Kõik, mida peate teadma Samsungi uuest tipptelefonist ja kellast

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Note9 ja Galaxy Watch
Note9 ja Galaxy Watch Foto: Aivar Pau

zLõuna-Korea tehnoloogiagigant Samsung esitles sel nädalal oma uut äritelefoni Galaxy Note 9 ja nutikella Galaxy Watch – tegime testseadmete karbid lahti ja vaatame üle olulisemad uuendused.

Galaxy Note 9 puhul võib kokkuvõttes tõdeda, et see on eelkäija Note 8ga võrreldes veidi suurem, veel suurema mäluga ning võimekama protsessoriga, selle sõrmejäljelugeja on lõpuks kaamerast lahku löödud ja lisaks on selle puutepliiats saanud võime juhtida osasid äppe ka distantsilt. Ehk siis omajagu edasiarendatud mobiil, tõenäoliselt parim maailmas hetkel leiduv.

Foto: Aivar Pau

Välimuselt polegi vanal Note 8l (ja tegelikult ka S9+-il) ja uuel Note9-l suurt vahet. Kui Note 8 ekraani diagonaaliks oli 6,3 tolli, siis uuel seadmel on see 6,4. Erinevus torkabki silma vaid tagumisi külgi võrreldes, kus sõrmejäljelugeja tabamiseks ei pea enam kompama kuskil kaameraobjektiividel vaid nüüd on see toodud kaamera alla ja intuitiivselt leitav. Teine erinevus tuleb välja puutepliiatsit seadmest eraldades, kuna see on nüüd saanud värve juurde.

See on disaini osas ka kõik, peaaegu äravahetamiseni sarnased telefonid. Jätkuvalt superhea kvaliteediga ja ergas Super AMOLED ekraan (pikslitihedus ülihea 516 ppi), ikka kumerad ekraaniääred ning ka kõrvaklappide sisend pole kuskile kadunud. Soliidse välimusega äritelefon, suur ja ka raske - Viru folgil tagataskusse pistes oleks kasulik rihma kanda, et püksid alla ei vajuks.

Ikka saab paremast küljest libistada avatuks servapaneele, mida küll vist keegi ei kasuta, kuna avaekraanilt ikoonidel klikkides saab sooviud rakendused kindlasti kiiremini avatud. Pealegi saadavad ju kõik äpid märguandeid ja tegelikult avame neid tihti just seeläbi. Vasakust küljest avaneb jätkuvalt Samsungi abirakendus Bixby, mille ainus mõte on koondada ühte vaatesse kokku erinevates äppides toimuv. Ja kui kellelgi on hea inglise keel, siis saab selle abil telefonile ka hääle abil käsklusi anda – mida keegi avalikus kohas muidugi ei tee ja kasutab selle asemel jätkuvalt oma sõrmi.

Kui telefoni sissepoole vaadata, siis selles osas pole samuti midagi eriti muutunud. Muutmälu ehk RAM on jätkuvalt 6GB ja telefon töötab tõesti sujuvalt ja tõrgeteta. Salvestamiseks mõeldud mälu ehk ROM on aga minimaalselt kasvanud kaks korda – odavam versioon telefonist omab seda 128 GB ja kallim koguni 512 GB, aga seda Eestis ei müüda. Kui kellelgi peaks tõesti vaja minema, siis mälukaardi saab ka veel telefoni pista ja nii salvestusmahu peaaegu 1TB-ni kasvatada.

21 protsenti on kasvanud ka aku mahutavus ja see on nüüd 3300 mAh asemel 4000 mAh. Kuna protsessor on läinud võimsamaks, ekraan suuremaks ja äpid tahavad saada järjest rohkem energiat, siis ei jäänud Samsungil ka muud üle, et seade ikka öiste laadimiste vahel ära ei kustuks. Kiir- ja juhtmevaba laadimine jätkuvalt olemas. Telefon läks esialgsel seadistamisel ka mõnusalt kuumaks, aga hiljem sellist ohtu enam tajuda ei olnud.

Ainus tõsine uuendus on saanud osaks puutepliiatsile nimega S-Pen. Nagu eeldada oli, on see nüüd varustatud madala energiaga bluetoothiga, mis tähendab, et pliiatsit saab kasutada ka muuks, kui ekraanile joonte vedamiseks ja toksimiseks. Pliiatsi sees on ka aku, mida telefon ise laeb.

Foto: Aivar Pau

Hetkeseisuga saab kaugkasutatava pliiatsiga avada kaamerat (nuppu mõne seksundi all hoides) ning pilte teha (üks vajutus teeb pildi ning topeltvajutus vahetab kaamerat, galeriis pilte vahetada, YouTube’is videot pausile panna, PowerPointis slaide vahetada ja Chrome’is edasi-tagasi liikuda. Samsung lasi pliiatsi teha avatud lähtekoodiga, nii et soovi korral saavad kõik äpimeistrid pliiatsi toe jaoks midagi välja mõelda.

Kokkuvõttes igati teretulnud uuendus äritelefonile, eriti kui seda kasutada üle Dex-nimelise sisseehitatud (varem eraldi karp) doki sisu ja esitluste kuvamiseks suurele ekraanile. Pole vaja enam mälupulk käes konverentsil käia – Dex võimaldab ka USB-C->hdmi liidesega seda kõike otse telefonist teha.

Mis puutub kaamerasse, siis edasi on arendatud objektide äratundmist ja sellest lähtuvalt paremate automaatsätete seadmist. Lisaks saab see nüüd aru, kui pilt on ebaõnnestunud (kellelgi on silmad kinni vms) ja annab sellest pildistajale kohe teada. Megapiksleid on mõlemal kaameral ikka 12 ja põhikaamera ava suuruseks f.1,5 või f.2.4 – seade valib valgusoludest lähtuvalt sobivama ise. Olen jätkuvalt arvamusel, et Samsungi kõrgema otsa telefonid teevad mobiilimaailmas parimaid (sh elutruumaid) fotosid, neid kannatab ka suurena lehte panna.

Tõesti üliheaks on läinud ka AKG arendatav helisüsteem. Telefoni lihtsalt käes hoides ja videot vaadates on stereoheli muutunud tuntavalt kvaliteetseks, tasakaal telefoni allservas ja kuularis paikneva kõlari vahel on kõrva jaoks märgatavalt paranenud.

Eestis on seade 999-eurose hinnaga eelmüügis kahes toonis - sinise ja mustana – ning kui vana seade tagasi tuua, siis saab 200 eurot alla ka. Ongi kõik sellest veidi paremaks muutunud Note-seeria telefonist.

Tehnilist infot telefoni kohta loe siit.

Iseseisev kell

Samsung esitles samal üritusel ka uut kella Galaxy Watch, millel pealtnäha uuendusi eelkäija S3-ga võrreldes veelgi vähem.

Galaxy Watch
Galaxy Watch Foto: tootja

Sama ekraan (1,3 tolli), sama aku vastupidavus (kuni 4 ööpäeva), sama suur mälu, ikka keritava rõngaga ja kahe juhtnupuga paremal küljel, 4 grammi raskem (63g), GPS ja paljude spordialade mõõtmise funktsionaalsus, ikka mõõdab pulssi ja stressi - ning kümneid ja sadu kellaäppe (Endomondost ilmaäppideni) ning sihverplaate.

Seega üldjoontes kõik sama, aga on kaks-kolm väga olulist uuendust. Peamine muidugi see, et sellel kellal on nüüd tõesti võime olla iseseisvalt mobiilivõrku ühendatud. Saab ka sporti tehes olla jätkuvalt oma äppidega ühenduses, isegi virtuaalklaviatuuriga Messengeris vastuseid toksida ja ka kõnesid vastu võtta.

Selleks ei tule kella sisestada tavalist SIM-kaarti vaid kasutada uue ajastu võimalust nimega e-SIM.

Foto: Aivar Pau

Eestis tähendab kellale 4G toe saamiseks võtta Teliast näiteks lisateenus TwinSIM, et mobiilil ja kellal kehtiks sama number.  Esindus printib teile välja vastava QR-koodiga vautšeri ja seal QR-koodi lugedes pääseb juba kellaäpis ühendust looma.

Teine variant on Telia iseteeninduses eraldi number teha, mille järel tekib iseteeninduskeskkonda elektroonsel kujul eSIM vautšer.

Teiseks on nüüd ka see nutikell veekindel ning kolmandaks on sellel sisseehitatud kõlar.

Eestis jõuab see tõenäoliselt parim nutikell ja ühtlasi tavakelladele väga sarnane seade müügile septembris.

Tehnilist infot kella kohta loe siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles