WTO ei andnud Euroopat Kremli käpa alla (4)

Andres Reimer
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ühendriigid on korduvalt öelnud, et Nord Stream 2 gaasijuhe aitab suurendada Venemaa negatiivset mõju Euroopas.
Ühendriigid on korduvalt öelnud, et Nord Stream 2 gaasijuhe aitab suurendada Venemaa negatiivset mõju Euroopas. Foto: Stefan Sauer / AP / Scanpix

Maagaasi poliitilise relvana kasutav Venemaa kukkus läbi, kui püüdis muuta maailma kaubandusorganisatsioonile WTO esitatud kaebusega  Euroopa Liidu energiaturu reegleid.

 Venemaa soovis WTO hukkamõistu Europa Liidu energiapoliitikale, mille kohaselt peab energiakandja müügivõrk ja taristu kuuluma erinevatele omanikele, vahendas Interfax. Tegemist oli peamise nõudmisega haavlipüssi meetodil esitatud kuuest kaebusest koosnevast paketist. Euroopa Liit sai õiguse otsustes, millega sunniti Gazpromi müüma oma osaluse Euroopa gaasivõrkudes.

President Vladimir Putini võimule tulles kuulutas Venemaa ennekõike maagasi oma energeetiliseks relvaks, mille abil Euroopat oma pilli järgi tantsima panna. Gazprom sai ülesande luua äriimpeerium, mis hoiaks kontrolli all lisaks puuraukudele ka gaasitorustikke, müügivõrku ja suurt osa Euroopa gaasitarbijatest. Enegeetilise relva toimimist katsetas Kreml aastaid tagasi Ukrainas, kus enda poolt loodud korruptiivsete tarneahelate põhjal lõi olukorra, justkui Ukraina oleks gaasitarnete eest hiigelsummasid võlgu. Euroopa Liidule lähenemist soovivale Ukrainale gaasikraanide sulgemise tagajärjel kannatasid samuti Euroopa gaasitarbijad.

Energiarelva poliitika häbistaivama pala oli sunnitud omal ajal alla neelama Saksamaa, mille endine kantsler Gerhard Schröder suundus riigitüüri juurest otse Kremli huvides tegutseva Nord Streami gaasitoru etteotsa, tõustes niimoodi poliitiku müüdavuse sümboliks.

Venemaal õnnestus tunnistada õigustühiseks gaasijuhtme Opal laiendamiseks seatud piirangud, mida Kreml vajab Nordstreami gaasitoru võimuse suurendamiseks. See küsimus oli Gazpromi ja Euroopa komisjoni vahel lahenduse leidnud juba aasta varem. Saavutati edu, vaidlustades Leedu, Ungari ja Horvaatia poolt gaasitorude operaatorfirmadele kehtestatud sertifitseerimisnõuded. Samuti tunnistas WTO õigustühiseks infrastruktuuri objektidele üldistes huvides eelise andmise, kui nende abil saab tarnida maagaasi mujalt kui Venemaalt.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles