Pangad ei taha Ida-Virumaa ehitusi rahastada

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ehitusobjekt.
Ehitusobjekt. Foto: Marko Saarm / Sakala

Kolmapäeval pandi Narva Kadastiku tööstuspargis nurgakivi uuele Waldchnep OÜ elektrimootorite tehasele, kuid ehitusfirma peab selle rajamist ise finantseerima, kuna pangad ei anna Ida-Viru kinnisvaraprojektidele laenu. 

Sihtasutuse Ida-Virumaa Tööstusalade Arendus turundusjuht Vadim Orlov ütles, et pankade arvates on sinna kanti investeerimine seotud suure riskiga, kuna kinnisvaraturg on vähe arenenud, kirjutab Põhjarannik.

Ta lisas, et lootust annab riikliku Ida-Virumaa programmi ettevalmistamine, mis võiks pankade jaoks riske vähendada. «Siis ilmselt algab Eesti ettevõtete vahel mõningane konkureerimine, kuna nad tunnetavad Tallinnas ja Tartus suurt töökäte puudust,» märkis ta.

Arvestades laenamise keerukust, otsustas ehitusettevõte Rand ja Tuulberg ise hakata projektide kaasinvestoriks. Orlov nimetas seda ettevõtet «kõige sõbralikumaks pangaks».

Rand ja Tuulbergi juhatuse liige Janno Meriloo tõdes, et tellija, antud juhul Waldchnepi krediteerimine on suur rahaline risk, ent see on ka nende trump teenuseturul. Teisalt lubab selline partnerlus ehitusega kiiremini algust teha.

Swedbanki kommunikatsioonijuht Kristel Peterson aga ütles, et väide, nagu rahastaks elektrimootorite tehast ehitusfirma, ei vasta tõele. Tema sõnul on Waldchnep Swedbanki klient ning ka kõnealuse tootmishoone rajamiseks on olemas Swedbankilt positiivne finantseerimisotsus.

«Seega pole kohane väita, nagu ei oleks pankadel soovi Ida-Virumaa ehitusi rahastada,» lisas ta. «Finantseerimise puhul lähtume ennekõike äriplaani jätkusuutlikkusest. Ettevõtte asukoht ei oma tähtsust, olulised on ennekõike inimesed, kes ettevõtte taga on,» kinnitas Peterson. 

Loe pikemalt Põhjarannikust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles