Vanad klammerduvad kodude külge – noorte arvelt

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Briti eluasemetes seisavad tühjalt ligi pooled magamistoad, kuna eakad klammerduvad suurte perekonnakodude külge
Briti eluasemetes seisavad tühjalt ligi pooled magamistoad, kuna eakad klammerduvad suurte perekonnakodude külge Foto: SCANPIX

Briti eluasemetes seisavad tühjalt ligi pooled magamistoad, kuna eakad klammerduvad suurte perekonnakodude külge ka siis, kui nad neid enam sugugi ei vaja.

Nagu väidab uuringufirma Intergenerational Foundation oma värskes uuringus, on noored inimesed seetõttu kitsikuses.

Tühjalt ja kasutult nukrutsevad ligikaudu 25 miljonit Briti kodude 60 miljonist magamistoast, kinnitab IFi uuring. Samal ajal seisavad noored mitmetes piirkondades silmitsi eluruumide nappuse ja kiirelt kerkivate üürihindadega.

«Need, kes kinnisvara kõige vähem vajavad, kujutavad endast nüüd gruppi, kes selle külge kõige kõvemini klammerdub,» seisab IFi raportis. «Sedamööda, kuidas kinnisvara omand demograafilisel skaalal vastupandamatult ülespoole liigub, on perekonnakodud üha valdavamalt vananeva elanikkonna käes, kes Briti perede kasvatamisega aktiivselt ei tegele.»

Nimetatud raportiga üheaegselt nägi trükivalgust ka eelarveuuringute instituudi (IFS) ülevaade, millest nähtub, et nooremadinimesed pidid majanduslanguse ajal vanadest tunduvalt rohkem oma kulutusi kärpima.

Samal ajal on noorsoo töötusmäär roninud 21,3 protsendi kõrgustesse. Riigi keskmine on 8,1 protsenti.

Poliitiliselt sõltumatu uuringufirmana üritab IF edendada õiglust põlvkondade vahel ja seista vastu poliitikute kalduvusele pakkuda hüvesid pigem vanemale põlvkonnale.

«Hallipäise põlvkonna haare on poliitikas väga tugev,» ütles IFi juht, endine Guardiani ajakirjanik Ashley Seager.

Viimase kümnendiga on pooltühjana seisva elamispinna protsent kerkinud 20 juurest 33 peale, ütleb raport. Seda osaliselt ka seetõttu, et eakamatel brittidel ei ole kalduvust väiksemat kodu soetada: pärast 60 eluaastat hakkab nende kolimise tõenäosus langema – vastupidiselt ameeriklastele.

IF väidab, et trendi muutmiseks tuleks kasutada maksupoliitikat. Üle 60 aastased, kes väiksemasse eluasemesse siirduvad, võiks vabastada dokumendilõivudest. Samuti võiks kaaluda teatud üldiste hüvede äravõtmist neilt, kes elavad enam kui 500 000 naela väärt majades.

Copyright The Financial Times Limited 2011.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles