Tallink kaotab müügitulu ja kasvatab kahjumit (3)

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinki laev.
Tallinki laev. Foto: Peeter Langovits

Tallink Grupp avalikustas täna 2018. aasta esimese kuue kuu vahearuande, mille kohaselt langes ettevõtte selle aasta esimese kuue kuu müügitulu eelmise aasta sama perioodiga võrreldes 2,6 protsenti. Ühtlasi on kasvanud ka laevafirma kahjum.

Tallink Grupi kontserni esimese poolaasta auditeerimata müügitulu oli 439,6 miljoni eurot. Poolaasta auditeerimata puhaskahjum oli kontsernil 4,3 miljonit eurot, samas kui möödunud aasta lõpetas ettevõte 2,4 miljoni suuruse puhaskahjumiga. 

«Tulemusi mõjutas olulisel määral kütuse maailmaturu hinna tõus võrreldes eelmise aasta sama perioodiga. Samuti asjaolu, et Tallinn-Helsingi liinil on toimunud Tallinna Sadama statistikale tuginedes teises kvartalis reisijate absoluutarvu vähenemine, milles Tallink suutis tänu tehtud investeeringutele küll reisijate arvu ja turuosa kasvatada, kuid mis on mõjutanud laiemat turukonkurentsi,» ütles Tallink Grupi juhatuse esimees Paavo Nõgene.

Tallink vedas kuue kuu jooksul (jaanuar-juuni) kokku 4,6 miljonit reisijat, mis on 0,8 protsenti ehk ligi 35 000 reisijat rohkem kui samal perioodil eelmisel aastal. Kontserni kaubavedu jätkas perioodi jooksul jõudsat kasvutrendi ning 2018. aasta esimese kuue kuuga veeti kontserni kõikidel liinidel kokku 9,2 protsenti rohkem kaubaühikuid, kui samal perioodil 2017. aastal. 

Nõgene sõnul mõjutavad kontserni tulemusi ka Eesti aktsiisimäärad, mis avaldavad Tallinki juhi arvates negatiivset mõju Eesti turismi- ja teenindavale sektorile tervikuna. «Tänases maailmas, kus meie teenuse sihtriikides on alternatiivsed reisimise ja vabaajaveetmise valikuvõimalused üha suuremad, on Eesti atraktiivse sihtkohana hoidmisel igal aspektil oma mõju,» lisas Nõgene.

Reisijate arv kasvas 2018. aasta esimese kuue kuu jooksul pea kõikidel ettevõtte liinidel. Suurima kasvu poolest paistab silma Läti-Rootsi liini kasv 11,4 protsenti võrreldes eelmise aastaga, kuid positiivne on ka stabiilne reisijate arvu kasv Eesti-Rootsi liinil 3,3 protsendi võrra ning tiheda konkurentsiga Eesti-Soome liinil 1,8 protsendi võrra.

Samuti kasvas 1,3 protsenti ka selle aasta esimese kuue kuuga veetud reisijate sõidukite arv, mis ulatus 533 710 sõidukini. 2017. aasta samal perioodil oli 527 118 sõidukit.  Lõviosa kontserni kaubaveost toimus jätkuvalt Eesti-Soome liinil, kus aasta esimese kuue kuuga veeti kokku 122 914 ühikut kaupa, ehk 10,4 protsenti rohkem kui eelmisel aastal samal perioodil.

Kaubavedu kasvas ka Eesti-Rootsi liinil, millel veeti kokku 25 124 ühikut kaupa, ehk 16,6 protsenti rohkem kui eelmisel aastal. Suurima hüppe tegi kaubavedu Läti-Rootsi liinil, kus veeti kokku 7832 ühikut kaupa, ehk 45,8 protsenti rohkem kui samal perioodil eelmisel aastal.  

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles