Teadlane: maksumuudatused, millest kõik võidavad, pole võimalikud (11)

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jüri Sepp
Jüri Sepp Foto: Peeter Langovits

Tartu Ülikooli majanduspoliitika professor Jüri Sepp ütles, et kuigi Reformierakond lubab tõsta kõigi inimeste maksuvaba tulu 500 euroni, pole maksumuudatused, millest võidavad kõik, lihtsalt võimalikud.

Reformierakonna lubaduse tagajärjel kaoks Jüri Ratase valitsuse kehtestatud astmeline süsteem, kus 500-eurone maksusoodustus kehtib kuni 1200-eurost kuupalka saavale inimesele, pärast seda hakkab soodustus vähenema ja alates 2100 eurost kaob sootuks. 

Oravate juht Kaja Kallas lubas aga kehtestada lihtsa maksusüsteemi, kus igal inimesel on kasutada 500 eurot tulumaksuvaba miinimumi hoolimata tema sissetulekust.

Majandusprofessor Sepp selgitas, et kuigi talle meeldib Kallase maksusüsteemi lihtsus ja läbipaistvus, on see siiski kallis ja nõuab eelarvest palju raha. «Maksutulu vähenemine ühes kohas tuleb ikka kellelgi kinni maksta lisamaksuga teises kohas,» ütles Sepp.

«Kui seda mitte teha, oleks tulemuseks riigieelarve defitsiit ja avalike teenuste ja hüviste vähenemine, mis tähendaks samuti maksureformi kaudset kinnimaksmist. Või siis riigi laenukoormuse kasvu koos selle järelmitega,» lisas professor.

Sepp viskas õhku mõtte, et nii eelmist maksuvaba tulu reformi kui ka tulevast reformi võinuks rahastada tulumaksumäära tõstmisega. Seni on Eestis pikalt kehtinud 20 protsendiline ühetaoline tulumaks.

Lisaks tulumaksusüsteemi muutmisele tahab Kallase juhitud Reformierakond tagasi pöörata ka ennaktempost tõstetud alkoholiaktsiisid. Sepp leidis, et see väärib põhimõtteliselt toetust. «Kui aktsiiside tõus andis tugeva tõuke piirikaubandusele, siis võib loota ka protsessi pööratavusele,» sõnas ta.

«On ju sõit Lätti seotud mingite kuludega, mille inimesed hoiaksid kokku, kui hinnastiimul väheneks märgatavalt. Nagu me nägime, siis aktsiisimängu põhiefekt ei avaldu vabade piiridega väikeriigis mitte tarbimise mahus, vaid ostukohas,» rääkis ta.

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles