Autasu: 250 000 naela euro valutu surma eest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lord Wolfson pani välja 250 000-naelase auhinna parima plaani eest, kuidas euro korrakohaselt kasutuselt kõrvaldada.
Lord Wolfson pani välja 250 000-naelase auhinna parima plaani eest, kuidas euro korrakohaselt kasutuselt kõrvaldada. Foto: SCANPIX

Kui kellelgi on raskel ajal veidi raha vaja, poleks paha kandideerida lord Wolfsoni uuele autasule, kes pakub 250 000 naela parima plaani eest, kuidas euro korrakohaselt kasutuselt kõrvaldada.

Eile asutatud Wolfsoni majandusauhind (The Wolfson Economics Prize) on Nobeli autasu järel rahaliselt suurim akadeemiline majanduspreemia.

Lord Wolfson, Suurbritannia suuruselt teise rõivaste jaemüüja Nexti tegevjuht ja konservatiivide annetaja, ütles nii: «Autasu aitab leida vastuse paljudele tähtsatele – aga vastamata – küsimustele, mis ripuvad õhus juba enam kui kümme aastat, alates rahaliidu asutamisest.»
«Kuigi riikide lahkumise üle eurost on palju spekuleeritud, ei ole olnud piisavalt detailseid uuringuid nende arvukate komplekssete küsimuste üle, mis seetõttu tõusetuksid.»

Auhind on vajalik, lisas ta, kuna valitsused ei taha avalikult vaielda tagavaraplaanide üle ühisraha lõpetamiseks. «Seda võetaks kui valge plagu mastitõmbamist ning ainuüksi selline tegu ise võiks vabalt euro kokkukukkumise vallandada,» ütles ta.

Uuringufirma Policy Exchange läkitab nüüd paketi pakkumisega 200 maailma juhtivale majandusasutusele, koos osalemise üksikasjadega. Organiseerijad loodavad tõmmata ligi Nobeli laureaatide Joseph Stiglitzi, Paul Krugmani ja Chris Pissaridese kaliibriga mõtlejaid.
Policy Exchange’i nõukogu esimees Daniel Finkelstein ütles: «Meid ei huvita mitte ükses teema ise, vaid ka autasud. Me tahame anda oma parima, et meid leiaksid üles parimate kriisilahenduste pakkujad.»

Lord Wolfson tunnistas, et autasu – mis on pärit euroala-välisest riigist ja agiteerib mõttetalgutele ühisrahabloki purustamiseks – võib saada Euroopas jaheda vastuvõtu osaliseks. Kuid ta kinnitab, et soovib ise eurole jätkumist: «Ma ei taha, et euro kokku kukuks. Kui seda saaks vältida, oleks parim. Nagu iga teine eurooplane, loodan ka mina, et ta ukerdab sellest olukorrast läbi.»

Osalejatele antakse plaanide sõnastamiseks aega 2012. aasta jaanuari lõpuni. Lahenduste puhul tuleb arvestada kõigi juriidiliste, majanduslike ja poliitiliste tagajärgedega.
Lord Wolfson näeb kurbusega ette ka võimalust, et protsess ei päädi ühegi plaaniga. «Ka vaikus oleks paljuütlev,» leiab ta samas.

Copyright The Financial Times Limited 2011.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles