Eksperdid: Samsung Galaxy S7 nutitelefonidel on ohtlik turvanõrkus

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Samsung Galaxy S7.
Samsung Galaxy S7. Foto: JUNG YEON-JE / AFP

Austria Grazi tehnikaülikooli teadlaste sõnul sisaldavad Samsung Galaxy S7 nutitelefonid mikrokiibi turvanõrkust nimega Meltdown, mille olemasolu paljastati selle aasta alguses.

Aasta alguses teatasid eksperdid üle kogu maailma, et turvanõrkus Meltdown puudutab enamusi planeedi arvuteid ja nutitelefone, kuid Samsung väitis toona, et nende Galaxy S7 ja uuemad nutiseadmed sellest puudutatud ei ole. Ülikooli teadlased leidsid aga enda sõnul viisi, kuidas Meltdowni telefoni vastu ära kasutada.

Samsung lasi jaanuaris välja Galaxy S7-le turvauuenduse, mida nad omakorda uuendasid juulis. Grazi uurijate sõnul võivad nad peatselt leida aga uusi Meltdowni nõrkusi ka teistes seadmetes. «Võimalik, et leidub veel terve hulk nutiseadmeid, mida peeti siiani Meltdownile immuunseks, kuid on tegelikult haavatavad,» ütles üks uurijatest Michael Schwarz Reutersile.

2016. aastal müügile tulnud Galaxy S7 nutitelefoni kasutab ligemale 30 miljonit inimest üle kogu maailma. Samsungi enda sõnul pole nad teadlikud mitte ühestki juhtumist, kus Meltdowni oleks S7 vastu ära kasutatud.

Meltdown ja Spectre turvanõrkusi saab kasutada seadme protsessorist andmete kätte saamiseks. Jaanuaris ütles TTÜ arvutiteadlasest professor Tanel Tammet Postimehele, et tegu võib olla sajandi suurima turvanõrkusega. Tema sõnul seisnes oht selles, et leiti viis, kuidas ühes arvutis töötavate rakenduste kaudu saaks teada, mida teine rakendus teeb, mis andmeid ta parasjagu mälus hoiab ja mida töötleb.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles