Uuring: tarbijate usk majanduse edusse kahanes

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Balti riikide elanlikud ei vaata tulevikku kuigi optimistliku pilguga ja seda nii isikliku kui riigi rahakoti osas.
Balti riikide elanlikud ei vaata tulevikku kuigi optimistliku pilguga ja seda nii isikliku kui riigi rahakoti osas. Foto: SCANPIX

Vaatamata võrdlemisi edukale toimetulekule majanduskriisiga, ei ole eestlased isikliku ega riigi majandusliku olukorra suhtes kuigi positiivselt meelestatud, selgus uuringufirma EPSI Baltic tarbijate meeleolu uuringust.

Võrreldes mulluse ja selleaastase uuringu tulemusi, on näha, et eestlased on 2011 aastal tulevikku vaadates pessimistlikumad. Ainult paar protsenti vastanutest uskusid, et Eesti riigi majanduslik olukord paraneb tuleval aastal.

Uuringus tuli osalejatel vastata kahele küsimusele – lisaks riigi majandusolukorra paranemisvõimaluste hindamisele tuli hinnang anda ka enda rahakotile. Isikliku finantsseisu osas olid kõige lootusrikkamad õpilased ja töötud. See on uuringufirma kommentaari järgi ka loogiline, kuna mõlemad grupid loodavad leida töö ja seeläbi oma sissetulekuid suurendada. Kõige pessimistlikumad olid pensionärid.

Kui võrrelda omavahel erinevaid Eesti piirkondi, siis kõige positiivsemalt meelestatud

inimesed elavad Põhja-Eestis ja Kesk-Eestis, kõige pessimistlikumad aga Kirde-Eestis. Seega pole üllatav, et inimesed, kes vastasid küsitlusele eesti keeles olid pigem optimistlikumad kui inimesed, kes vastasid vene keeles.

Sarnastele küsimustele vastasid ka Läti ja Leedu elanikud. Üldjoontes olid kõikide riikide tarbijate arvamused sarnased. See tähendab, et suuremalt jaolt ei ole Baltimaade elanikud enam majanduse paranemise suhtes nii optimistlikud kui mullu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles