Iraani sanktsioonid võivad viia Euroopa pangad kohtu ette

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dollarid.
Dollarid. Foto: Alexey Suhorukov / Sputnik

Euroopa pangad, kes blokeerivad USA sanktsioonide pärast Iraaniga äri tegevate ettevõtete dollari-põhised kontod, võivad kaela saada terve hulga kohtuasju.

Euroopa pangad seisavad sisuliselt kahe väga halva stsenaariumi vahel. Ühest küljest võib USA president Donald Trump lõigata nad (vähemalt osaliselt) ära Ühendriikide turust ja määrata neile sanktsioonid, kui nad lasevad oma klientidel Iraaniga äri teha. Teisest küljest võivad kliendid kaevata pangad kohtusse, sest teisipäeval hakkas kehtima uus EL-i seadus, mille järgi ei tohi pangad keelduda teenindamast Iraaniga äri tegevaid ettevõtteid.

Vaatamata uuele seadusele, mis julgustab Iraaniga kauplema, ei julge paljud Euroopa ettevõtted siiski USA raevuga riskida. Prantsuse naftahiid Total teatas näiteks mitmetesse miljarditesse eurodesse ulatuva Iraani investeeringu külmutamisest. Saksa autotootja Daimler teatas peale uute USA sanktsioonide kehtima hakkamist, et lõpetavad oma tegevuse Iraanis täielikult.

Enamus maailma kauplemisest toimub dollarites ja selle pärast vajavad enamus rahvusvahelisi ettevõtteid ja panku ka ligipääsu dollarile. Trump on teinud aga selgeks, et kõik, kes teevad Iraaniga äri, võivad pühkida dollari-põhisest kaubandusest oma suu puhaks. Just selle pärast valivad pangad tõenäoliselt kahest halvast valikust USA nõudmistele järgi andmise.

Sellegi poolest on tekkinud võrdlemisi keeruline olukord, kus USA ja Euroopa Liidu soovid on läinud täielikult vastuollu ja tõenäoliselt pingestab see kahe osapoole vahelisi suhteid veelgi.

USA taaskehtestas sellel nädal Iraani suhtes esimese osa sanktsioonidest, mis tühistati pärast 2015. aasta tuumaleppe sõlmimist. Trump tõi Ühendriigid teiste leppe osapoolte keelitustest hoolimata mais tuumaleppest välja, väites, et Teheran ei täida kohustusi ja rahastab kuritegelikku tegevust.

Allikas: BBC

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles