Edukas Eesti betoonifirma müüakse prantslastele (10)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ettevõtjad Jaan Luts ja Vallot Mangus.
Ettevõtjad Jaan Luts ja Vallot Mangus. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

USA investeerimisfirmale Bain Capital kuuluv Soome-Prantsuse ettevõte Consolis ostab Eesti betoonelementide tootja TMB Grupi.

Tehing plaanitakse lõpule viia 2019. aasta alguses ning ostuhinda osapooled ei avalda, teatasid TMB ja Consolis.

TMB tegevjuht ning kolmandiku omanik Jaan Luts ütles BNS-ile, et tehing avab Eesti üksusele ning Eesti majandusele palju suuremad võimalused, kuna Consolis on selle valdkonna suurim tegija Euroopas. Kontsernis Consolis tema teada suuremaid muudatusi ei plaani ning ka kõikide tootmisüksuste juhid jäävad samaks.

«TMB Grupp on jõudnud sellisesse arenguetappi, kus järgmist sammu kasvuks ei oleks olnud võimalik saavutada strateegilist partnerit kaasamata,» ütles TMB tegevjuht Jaan Luts pressiteate vahendusel. Consolis Grupp on tema sõnul kahtlemata valdkonnaliider.

Luts märkis, et tehingu jõustumiseks on vaja Eesti, Läti, Soome ja Rootsi konkurentsiametite heakskiitu ning lepingule sai praegu küll allkirjad anda, ent lõplikult lüüakse see lukku ilmselt järgmise aasta alguses.

Consolise tegevjuht Nicolas Yatzimirsky ütles, et tehinguga tugevneb positsioon Euroopa peamistel turgudel. «TMB koos tütarettevõtetega Soomes, Eestis ja Lätis on loonud pikaajalised kliendisuhted. Tänu tugevuste ühendamisele saame klientidele pakkuda väärtust suurendatud lahenduste ja teenuste valikuga,» rääkis ta pressiteates.

TMB Grupp, varasema ärinimega Tartu Maja Betoontoote AS on asutatud 1961. aastal, seal töötab pea 500 inimest ja aastane käive ületas 2017. aastal 120 miljonit eurot. Ettevõte toodab betoonelemente Baltikumis ja Soomes. Eelmise aasta puhaskasum oli 14,5 miljonit eurot, aasta enne seda oli kasum 5,3 miljonit.

TMB-st kuulub 32,2 protsenti Lutsule, 32,2 protsendi omanik on firma nõukogu esimees Vallot Mangus. Veel 11,73 protsenti kuulub soomlasele Mika Saarelainenile, ülejäänud osaluse omanikke äriregistrist ei selgu.

Mangus ja Luts ostsid ettevõttes kontrollpositsiooni 2012. aastal suurtelt ehitusfirmadelt Skanska, YIT ja Merko, kellest igaühele kuulus firmast toona 25 protsenti.

Kaks aastat tagasi ostis TMB Soome betoonelementide tootja Betonimestarit OY, mille tulemusel tekkis ligi 100 miljoni euro suuruse aastakäibega ettevõte, millel on tehased nii Soomes, Eestis kui ka Lätis. Betonimestarite senistest omanikest said TMB vähemusosanikud.

TMB Grupp jõudis tänavu ärikonsultatsiooni- ja audiitorfirma EY Eesti poolt korraldatud ettevõtluskonkursil viie parima ettevõtte hulka. Konkursi võitis Taxify. 

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles