Hiina kuulutas USA kaupadele välja uued 60 miljardini ulatuvad imporditollid

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaubasadam Shanghais.
Kaubasadam Shanghais. Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA / CHINE NOUVELLE/SIPA

Hiina valitsus teatas reedel, et kehtestab kuni 25-protsendise tolli USA importkaupadele väärtuses 60 miljardit dollarit.

Tollid puudutavad enam kui 5200 erinevat USA impordiartiklit, millele kehtestatavad maksud hakkavad jääma 5 ja 25 protsendi vahele. Maksu alla minevate toodete nimekirja kuuluvad seekord muuhulgas näiteks liha, kohvi, pähklid, alkohol, mitmesugused kemikaalid, mineraalid, loomanahast tooted, puidust tooted, mööbel, masinaosad ja autokaubad.

Hiina otsus tuleb vaid paar päeva peale USA presidendi Donald Trumpi ähvardust kahekordistada senimaani lubatud 200 miljardi dollarini ulatuvad tollid. Hiina ametnikud süüdistasid Ühendriike agressioonis ja ühepoolses pingete üles kruvimises. Valge Maja pressiesindaja Sarah Sanders ütles aga, et uute tollide kehtestamise asemel peaks Hiina üle vaatama oma senised kaubanduspraktikad.

Trump teatas möödunud nädalal, et kui Peking nende nõudmistele järgi ei anna, siis võidakse siiani lubatud 200 miljardi dollarini ulatuvad tollid enam kui kahekordistada. USA kehtestas juuli alguses Hiinale imporditollid väärtuses 34 miljardit dollarit ja 31. juulil lõppes läbivaatusperiood, mille käigus uuriti täiendavate tollide kehtestamist 16 miljardi ulatuses. Trump on pärast seda ähvardanud kehtestada 10-protsendise tolli Hiina kaupadele väärtuses kuni 200 miljardit dollarit, kuid uusima info järgi võidakse see tõsta hoopis 25 protsendini.

200 miljardi dollarini ulatuvad tollid on hetkel läbivaatusperioodis, mis lõppeb ametlikult 30. augustil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles