Maailma kalleima väärismetalli hind kihutab üles (2)

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Plaatinakaevandus Lõuna-Aafrika Vabariigis.
Plaatinakaevandus Lõuna-Aafrika Vabariigis. Foto: PABALLO THEKISO / AFP

Maailma kalleima ja ühe haruldasema väärismetalli roodiumi hind ähvardab lähiajal veelgi tõusta, kuna Lõuna-Aafrika Vabariigi (LAV) kaevandused seisavad silmitsi tootmisprobleemidega

Roodium on plaatina kaevandamise kõrvalsaadus, mida kasutatakse eelkõige keemiasektoris, aga ka auto- ja juveelitööstuses. Niigi kõrge väärismetalli hind on aga alates 2017. aastast kolmekordistunud. Nüüd võib aga hind veelgi tõusta, kuna LAVi plaatinatööstus seisab silmitsi probleemidega, kirjutab Bloomberg.

Nimelt pani LAVi üks suuremaid plaatinakaevandajaid kinni mitmed suured šahtid, et tulla toime plaatina langenud hindadega maailmaturul. Selle tagajärjel sattus kohemaid löögi alla ka roodium, mida saadakse, nagu öeldud, plaatina töötlemise teel.

Nõudlust plaatina järele on vähendanud diiselautode langenud müüginumbrid. Roodiumi turg on aga olulisem stabiilsem. Kuna pakkumine ei taha järele tulla, kardavadki analüütikud, et roodiumi hind võib kerkida erakordselt kõrgeks.

Väärismetallide kauplemisega tegelev konsultant Gerry Dawson ütles väljaandele, et pole välistatud, et roodiumi hinnad tõusevad möödunud kümnendi rekordini. Toona maksis üks unts (0,28 kilogrammi) roodiumit 10 000 dollarit. Taaskord olid põhjuseks tootmisprobleemid LAVis.

Roodiumit kasutatakse autotööstuses näiteks heitgaasidest lämmastikühendite eemaldamiseks, kuna väärismetall talub väga kõrgeid temperatuure ega lähe roostetama. Lisaks tehakse roodiumist palju ehteid.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles