Hiina ei kavatse USA majandussurvele järgi anda ja lubab täiendavaid vastulööke

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tiananmeni väljak.
Tiananmeni väljak. Foto: KIM KYUNG-HOON / REUTERS

USA president Donald Trumpi ähvardus kahekordistada lubatud 200 miljardi dollarini ulatuvad imporditollid Hiina kaupadele ei ole saavutanud muud, kui vihastanud Pekingi välja, kes lubab jätkuvalt kõigele samaga vastata.

«Hiina on valmis oma rahvusliku väärikuse säilitamiseks ja kodanike huvide kaitseks andma vastuköögi,» teatas Hiina kaubandusministeerium neljapäeval. Ametnikud ei täpsustanud, milline vastulöök välja näeks. Kuna Hiina impordib USAst palju vähem kaupa kui USA Hiinast, siis ei saa nad lõputult Ühendriikidega tollimängu mängida. Samas ei ole neil ka puudust viisidest, kuidas Ameerika huve muud moodi kahjustada.

Kõige lihtsam oleks Hiinal hakata takistama oma koduturul tegutsevate USA ettevõtete tööd. Nad võivad hakata näiteks viivitama erinevate litsentside välja andmisega, panna pidurureid suurettevõtete ühinemistele ja nende vahelistele tehingutele ning kehtestada täiendavad kontrollid Ühendriikidest saabuvatele kaupadele.

Kaubandusministeeriumi sõnul üritab USA takistada Hiina «rahumeelset arengut», samal ajal kui Ühendriigid väidavad aga, et karistavad Hiinat ebaausate kaubandusvõtete kasutamise ja intellektuaalse vara varguste eest.

Trumpi enda sõnul ei ole Hiinal lootustki kaubandussõda USAga võita, sest Hiina sõltub kaubandusest USAga palju rohkem kui USA kaubandusest Hiinaga. Samuti annab Trumpi hinnangul USAle suure eelise nende tugevam majandus, sest Hiina kiire majanduskasv on hakanud aeglustuma.

Hiina kaubandusministeerium lükkas need väiteid ümber, öeldes, et nad suudavad saavutada majandusliku õitsengu ka ilma USAta. Ministeeriumi kodulehele postitatud teate järgi on kaubandusminister Zhong Shan on andnud ametnikele juba käsu stabiliseerida väliskaubandus teiste riikidega «iga hinna eest.»

Kaubandusministeerium viitas ühtlasi, et nad on jätkuvalt avatud läbirääkimistele Ühendriikidega, kuid need läbirääkimised peavad leidma aset vastastikuse võrduse ja austuse tingimustes.

Allikas: The Wall Street Journal

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles