Suur ehitusfirma: ehitajad on kuumaga järsku «haigeks» jäänud (25)

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ehitusmehed objektil. Pilt on illustratiivne.
Ehitusmehed objektil. Pilt on illustratiivne. Foto: Sille Annuk

Eesti ühe suurima ehitusfirma Astlanda Ehitus OÜ juht ja omanik Kaupo Kolsar kirjeldas, kuidas palavate ilmadega kipuvad ehitusmehed äkitselt selga ära tõmbama või põlve nikastama. Tegelikult nad simuleerivad ja lähevad pigem randa päevitama, arvas peatöövõtja.

Kolsari sõnul on praegu peatöövõtja jaoks rasked ajad: töötajaid napib, alltöövõtjad ei täida oma lubadusi, tarned pole vettpidavad, ehitusmaterjalide müüjatel pole piisavalt laovarusid. «Operatiivselt töötajaid või materjali saada on võimatu,» rääkis tippjuht.

Miks alltöövõtjad lubadusi ei täida? Kolsar selgitas, et tugevaid alltöövõtjad, kel on palgal 20 stabiilset ja korralikku töötajat, enam eriti ei olegi. «Mitte et nad seda ei tahaks, aga tööjõud on lihtsalt niivõrd liikuv. Ehitajad on nõus väga väikse palgatõusu nimel igasuguste läbirääkimisteta teise firmasse minema,» lisas ta.

Viimasel kuudel kimbutab ehitusfirmasid aga sootuks eriskummaline probleem. Kolsar rääkis, et kuumalaine tagajärjel on töömeeste hulgas tekkinud meeletult selja-, jala- ja õlaliigese haigusi. «Kedagi ei ole enam tööl. See on totaalne, kuidas kõik töötajad on järsku haigeks jäänud! Ütlevad: ma tõmbasin selja ära, ma ei saa tööle tulla,» kirjeldas ta.

Tegelikult on Kolsari silmis tegu teesklejatega, kel pole tõenäoliselt mingeid terviseprobleeme. «Ilusad ilmad on lihtsalt. Ei ole ju loogiline, et 20 protsenti tööjõust tõmbab korraga selja ära või nikastab põlve,» rääkis ta, lisades, et töötajad lähevad objektile tuleku asemel pigem randa või päevitama.

Kolsari sõnul räägib see näoide väga ilmekalt, kui keeruline on praegu töötajaid leida. «Kuna ühtegi töötajat pole enam turult võtta, siis olemasolevad saavadki nii enesekindlalt ja uhkelt öelda, et nad täna tööle ei ilmu.»

Peatöövõtja sõnul oli olukord sarnane 2007. aastal. «Praegune buum on väga selge,» lõpetas ta.

Kommentaarid (25)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles