Valitsus arutab taas Kiviõli Keemiatööstuse huvides sundvõõrandamist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kiviõli keemiatööstus.
Kiviõli keemiatööstus. Foto: Eero Vabamaegi

Valitsus arutab taas kabinetinõupidamisel Sonda vallas asuva 287 hektari suuruse maaosa Kiviõli Keemiatööstuse huvides sundvõõrandamist.

Majandus- ja taristuminister annab ülevaate Ida-Viru maakonnas Kiviõli vallas Põhja-Kiviõli teise põlevkivikarjääri mäeeraldisel asuvate kinnistute ja kasutusvalduste sundvõõrandamise protsessist ja tehakse ettepanekud edasisteks toiminguteks, teatas valitsuse kommunikatsioonibüroo.

Eelmise aasta augustis tegi majandus- ja kommunikatsiooniministeerium (MKM) valitsuskabinetile ettepaneku teha pakkumus sellel territooriumil 287 hektari ulatuses kinnistute võõrandamiseks ning juhul, kui kinnisasjade omanikuks olev Nikolai Reisman pakkumusega ei nõustu, need kinnistud sundvõõrandada.

"Kõnealused maaüksused kuuluvad alates 2017. aasta maist osaühingule N.R. Energy, kes omandas need eelmiste omanike käest. Kinnistutele on seatud 6,7 miljoni eurone hüpoteek panga kasuks. Oleme kasutanud kinnistute koormamisest vabanenud raha investeeringuteks erinevatesse kaugküttevõrkudesse üle Eesti," ütles N.R. Energy OÜ juhatuse liige Ahto Tisler BNS-ile.

Tema sõnul on mõistetamatu, miks valitsus jätkab maade sundvõõrandamise arutelu olukorras, kus samuti eraettevõttena tegutsev Kiviõli Keemiatööstus, mis kuulub Eesti ühte edukamasse Alexela kontserni, pole teinud ei N.R. Energyle ega eelmistele omanikele viimase 10 aasta jooksul ühtki tõsiseltvõetavat ettepanekut maade omandamise osas kokkuleppele jõudmiseks. "MKM-i eestveetav sundvõõrandamise protsess pärsib selgelt Alexela soovi kokkuleppeid leida, sest poliitikute abil loodetakse saada meie maa endale tasuta," rääkis N.R. Energy juht Tisler.

Aasta tagasi võtsid valitsuse liikmed teadmiseks MKM-i ülevaate võimalikust võõrandamisest ning tegid ministeeriumile ülesandeks maa väärtus uuesti hinnata ja viia läbi õiguslik analüüs.

"MKM-ile tehti ülesandeks viia läbi asjassepuutuva maa väärtuse hindamine ning teha õiguslik analüüs, kuidas riik saaks realiseerida sellel maal asuvate ja riigile kuuluvate maavarade kasutamise õigust. MKM toob teema seejärel uuesti kabinetinõupidamisele," ütles valitsuse kommunikatsioonibüroo direktor Urmas Seaver mullu BNS-ile.

Kiviõli Keemiatööstuse OÜ-le on antud kaevandamisluba Põhja-Kiviõli teises põlevkivikarjääris, kus oli 2011. aasta seisuga põlevkivi kaevandatavat varu 22 miljonit tonni, millest tohib aastas kaevandada kuni 1,5 miljonit tonni põlevkivi.

Kokku on Põhja-Kiviõli teise põlevkivikarjääri pindala 743 hektarit, millest ligi 250 hektarit kuulub ettevõtjale Nikolai Reismanile, kes ei ole Kiviõli Keemiatööstusega kinnistute müügi osas kokkuleppele jõudnud.

Kuni Kiviõli Keemiatööstus ei oma kontrolli karjääris paiknevate kinnistute üle, on ettevõtte jaoks ligi kolmandik karjääris paiknevast põlevkivivarust kättesaamatu.

Tulenevalt Eesti seadustest, ei ole maaomanikul aga õigust maa all olevatele maavaradele, mis kuuluvad riigile. Kuna Kiviõli Keemiatööstus ja Nikolai Reisman ei ole kinnistute müügi osas kokkuleppele jõudnud, esitas Kiviõli Keemiatööstus juba 2009. aastal taotluse omanike omandis olevatele kinnisasjadele sundvalduse seadmist ning kasutusvalduste sundvõõrandamist .

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles