Türgi liiri kurss langes USA sanktsioonide järel

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
U.S. Secretary of State Mike Pompeo.
U.S. Secretary of State Mike Pompeo. Foto: ALEX WROBLEWSKI / REUTERS

Türgi liir kaotas kolmapäeval 1,6 protsenti oma väärtusest USA dollari vastu, kui Ühendriikide rahandusministeerium kehtestas riigi justiits- ja siseministrile sanktsioonid seoses vangistatud pastori Andrew Brunsoniga.

Sanktsioonid ei tulnud üllatusena, sest USA ähvardas need kehtestada juba nädal varem.

USA välisminister Mike Pompeo ja Türgi välisminister Mevlüt Çavuşoğlu arutasid möödunud nädalal telefonitsi vaidlust, mis ümbritseb Türgis vangistatud USA pastorit. Vestlus toimus pärast seda, kui USA president Donald Trump nõudis Andrew Brunsoni vabastamist. Trump ähvardas kehtestada Türgile majandussanktsioonid, kui Ankara seda ei tee.

Põhja-Carolinast pärit 50-aastane evangeelse kiriku õpetaja Brunson juhtis väikest kogudust Türgi lääneosas Izmiri linnas. Türgi võttis ta vahi alla 2016. aasta oktoobris ning süüdistab teda terrorismis ja spionaažis. Ankara ütleb, et Brunson on seotud Türgis keelustatud Kurdistani Töölisparteiga ja väidetavalt Türgis 2016. aastal riigipöörde korraldanud islamivaimuliku Fethullah Güleniga.

Ankara ähvardas kolmapäeval sanktsioonidele vastata ja hoiatas, et selline käitumine võib tugevasti kahjustada kahe riigi suhteid.

«Vastame viivitamatult sellisele agressiivsele käitmumisele,» kirjutati Türgi välisministeeriumi teadaandes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles