Volinik: põllumajandustoetusi ei saa kiiremini ühtlustada

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dacian Ciolos
Dacian Ciolos Foto: SCANPIX

Euroopa Liidu põllumajandusvolinik Dacian Ciolos toonitas, et plaanitavad muudatused põllumajandustoetuste osas on kõigile kasulikud.
 

«Reformikava annab kindlasti paremaks teha, kõige olulisem on aga see, et ei hüljataks Euroopa vaimsust,» vahendab EUbusiness Ciolose sõnu.

«Ühtne põllumajanduspoliitika ei tohi muutuda poeletiks, kus kõik ostavad seda, mis nad tahavad,» lisas ta.

40 protsenti Euroopa Liidu 140 miljardi euro suurusest ühisest eelarvest kulub põllumajandusele. Uuenduskava kohaselt seatakse 30 protsenti otsestest põllumajandustoetustest sõltuvusse keskkonnamõjudest.

Saksamaa, Holland ja Suurbritannia on sellele kindlalt vastu, kuna kardavad, et vähenevad toetused suurfarmidele.

Ciolose kinnitusel ei jää suured farmid muudatuste tõttu toetustest ilma, küll aga muutuksid toetused läbipaistvamaks.

Ta lisas ka et riigid, kes on seni saanud suurema osa toetustest ei tohiks pahandada selle üle, et nad peavad hakkama toetussummasid uute liikmesriikidega jagama.

«Siin ei ole kaotajaid ning ma loodan, et lõpuks võidavad kõik, nii põllumehed kui tarbijad, kes saavad paremaid tooteid soodsama hinnaga.»

Ta tõrjus ka kriitikat Euroopa Liidu uute liikmete poolelt, kes ei ole rahul sellega, et nende toetused jäävad endiselt kaugele maha vanade liikmesriikide omadest.

«Kui me püüaksime erinevusi liiga kiiresti ühtlustada, siis lükkaksid mõned riigid muutused sootuks tagasi,» ütles Ciolos toonitades seda, et õige tasakaalu leidmine on väga keeruline.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles