Prantsusmaa reitinguhirm ähvardab eurotsooni päästmist

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsusmaa rahandusminister Francois Baroin.
Prantsusmaa rahandusminister Francois Baroin. Foto: SCANPIX

Reitinguagentuur Moody’s teatas, et paneb Prantsusmaa senise kõrgeima ehk AAA reitingu kahtluse alla, tuues sellega uued pilved eurotsooni võlakriisi lahendamise kohale. Seda viis päeva enne Ülemkogu.

Moody’s teatas, et võib Prantsusmaa reitingule anda negatiivse väljavaate, kui selgub, et pankade ja teiste eurotsooni riikide päästmiseks kuluvad summad riigieelarvele liiga koormavaks osutuvad.

Rahandusminister Francois Baroin kinnitas, et riigi AAA reiting ei ole ohus, kuid tõdes, et 1,75-protsendiline majanduskasvu prognoos, millele tuginedes valitsus tuleva aasta eelarve on koostanud, on liiga optimistlik ja tuleb kõigi eelduste kohaselt ümber vaadata.

«Reiting ei ole ohus, sest oleme eelarvepuudujäägi vähendamisel isegi graafikust ees,» vahendab Reuters ministri teleesinemises öeldut.

Prantsusmaa kõrgeima reitinguta hakkaks eurotsooni päästemehhanism pragunema, sest tsooni suurim ja tugevaim majandus Saksamaa peaks enda kanda võtma suurema koorma, samas kui avalik arvamus on riigis niigi abiprogrammide vastu.

Reuters kirjutab, et kuigi Moody’se esmaspäevaõhtune hoiatus oli alles esmane  samm, võib sellest välja lugeda, et tõenäoliselt võib reitinguagentuur Prantsusmaa reitingut järgneva paari aasta jooksul langetada.

Teised kaks suuremat agentuuri Standard & Poor's ja Fitch kinnitasid Prantsusmaa kõrgeima reitingu augustis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles