Ärieliit heldib Wall Streeti vastaste suhtes

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Protestijad.
Protestijad. Foto: SCANPIX.

Ettevõtjad ja poliitikud, kellest paljud ise hoogustuva protestiliikumise märklaudadeks on osutunud, esinevad üksteise järel avaldustega selle kohta, kui hästi nad mõistavad inimeste nördimust majandusliku ebavõrdsuse ja finantssüsteemi pärast.

Firmajuhid tegelesid eile püüdlikult kriitika omaksvõtmisega, samal ajal kui USA pangandushiiglased Citigroup ja Wells Fargo kandsid ette kahekohalised kasumikasvu protsendid.

«Ma mõistan teatud määral seda ängi ja viha. Langus kestab juba nii kaua, töötus on kõrge, inimestel on raske. Me saame sellest aru,» ütles Wells Fargo tegevjuht John Stumpf konverentsikõnes, andes ühtlasi teada, et riigi turuväärtuselt suurim pank on saavutanud rekordilise kvartalikasumi – 4,1 miljardit dollarit.

Oma sõna ütles eile sekka ka General Electricu tegevjuht Jeff Immelt, kes «mõistab Wall Streeti okupeerijaid tagant tõukavat viha» ning paneb USA poliitikutele ja ettevõtjatele tungivalt südamele «pingutada kõvemini» ekspordi edendamise ja töökohtade tekitamise nimel.

«Töötusmäär on 9,1 protsenti. Osalist töötust on veelgi rohkem, eriti ilma kolledžikraadita noorte seas,» ütles Immelt, kes juhib ühte maailma suurimatest tööstuskonglomeraatidest, Thompson-Reutersi konverentsil New Yorgis.

«On loomulik, et inimesed on vihased. Ma arvan, et meil tuleb näidata üles kaastunnet,» lisas ta, vastates küsimustele protestide kohta.

Immelt kinnitas, et ainus viis rahulolematusega rinda pista on edendada majanduskasvu, mis omakorda looks töökohti ja aitaks paljusid maailma 250 miljonist töötuist.

«Ainus lahendus sellele spetsiifilisele probleemile on kasv,» ütles ta. «Kui töötus langeb, tunnevad inimesed end paremini. Kui töötus kasvab, tunnevad nad end halvemini, ükskõik mis sünnib Wall Streetil, ükskõik mis saab finantsreformidest.»

Manhattanil juba üle kuu aja kestnud «Occupy Wall Street» demonstratsioonid leidsid nädalavahetusel tuhandeid toetajaid üle kogu maailma.

Eile avaldatud Quinnipiaci ülikooli küsitluse valguses nõustuvad protestijate vaadetega kaks kolmandikku  New York Citys registreeritud valijatest. Küsimuse peale, kas finanstsüsteemi tuleks rangemalt reguleerida, vastas jaatavalt 73 protsenti küsitletud kodanikest.

«New Yorgi elanikud, isegi vabariiklased, toetavad protestijaid vähemalt kahes küsimuses, mis üles on tõstetud: pankade ja Wall Streeti suhtes tuleks olla karmim; osariigi nn miljonäride maks peaks jätkuma,» ütles Quinnipiaci ülikooli sotsioloogiliste uuringute osakonna juhataja Maurice Carroll.

Hiljutise Time Magazine’i küsitluse järgi ületab avalikkuse toetus protestiliikumisele parempoolset Tea Partyt, New York City elanikud olevat aga üldiselt demonstratsioonide poolt.

Mitme protestijaid julgustava avaldusega on juba esinenud USA president Barack Obama. Hiljuti pehmendas oma väljaütlemisi liikumise aadressil vabariiklaste liider Kongressi esindajatekojas Eric Cantor.

Eile kutsus konservatiivse RedState blogi toimetaja Erick Erickson Vabariiklikku parteid üles otsima protestijatega «ühisosa». «On aeg, et mõni vabariiklik kandidaat võtaks südamesse populismi ürituse Wall Streeti vastu,» kirjutas ta.

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles