Eesti soovib liituda Rahvusvahelise Energiaagentuuriga

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Majandusminister Juhan Parts alustas teisipäeval Pariisis läbirääkimisi Eesti liitumiseks Rahvusvahelise Energiaagentuuriga (International Energy Agency, IEA).

IEA on OECD asutatud iseseisev agentuur ning on kütuseturgude analüüsi ja erakorralise kütusevaru valdkonna reguleerimise eestvedaja maailmas.

Minister Parts esineb iga kahe aasta tagant toimuval liikmesriikide ministrite tippkohtumisel kõnega ning kohtub IEA peadirektori Maria van der Hoeveniga.

«Eelkõige on Eesti jaoks oluline energiajulgeoleku tagamine ning siin saame ära kasutada IEA aastatepikkust kogemust,» ütles Parts. «Meie geopoliitiline olukord eeldab, et kasutame ära kõik võimalused julgeoleku tagamiseks.»

Agentuuri liikmete vahel toimib tugev solidaarsus- ja koordinatsioonimehhanism naftakütuste varustuse kriisiolukordades ning lisaks saab Eesti kiire juurdepääsu maailmatasemel parimale energiavaldkonna statistilisele informatsioonile ja analüüsile.

Liitumisläbirääkimiste osana koostab IEA ülevaated Eesti energiapoliitikast ja –sektorist ning kütuseturu eriolukordadeks valmisolekust.

IEA liige saab olla ainult OECD liikmesriik. Lisaks Eestile alustab läbirääkimisi liitumiseks ka Tšiili. Eesti esitas taotluse IEA-ga liitumisläbirääkimiste alustamiseks tänavu augustis.

IEA asutati Majandusliku Koostöö ja Arengu Organisatsiooni (OECD) poolt autonoomse agentuurina 1973.-1974. aasta globaalsest naftakriisi järel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles