USA investeerib Hiina mõjuvõimuga võitlemiseks Aasiasse 113 miljonit

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mike Pompeo teisipäeval toimunud kaubandusfoorumil, mis keskendus Aasia riikidele.
Mike Pompeo teisipäeval toimunud kaubandusfoorumil, mis keskendus Aasia riikidele. Foto: ALEX WONG / AFP

USA investeerib Aasia riikide digimajanduse lahendustesse, energiasektoritesse ja infrastruktuuri 113 miljonit dollarit, et võidelda Hiina kasvava mõjuvõimuga.

Otsuse tegi teisipäeval teatavaks USA välisminister Mike Pompeo, kes toonitas, et Ühendriigid usuvad strateegilisse partnerlusse, mitte starteegilisse sõltuvusse. Investeering puudutab Pompeo sõnul peamiselt Kagu-Aasia riike ja Indiat, kuhu Hiina kõige rohkem investeerib. USA ja Hiina on hetkel kaubandussõjas, kehtestades üksteise kaupadele vastamisi tolle.

Paraku leiavad paljud majandusanalüütikud, et USA investeering saab olema tilk merre, sest Hiina ehitab juba praegu üle mitmete erinevate Aasia riikide miljardite dollarite eest sadamaid, raudteid ja muud infrastruktuuri. Tegu on osaga Hiina ambitsioonikast Siiditee projektist (tuntud ka kui «Vöö ja tee initsiatiiv»), mille eesmärgiks on kasvatada Hiina geopoliitilist ja strateegilist mõjuvõimu.

USA kaotas Aasias suurel hulgal poliitilist mõjuvõimu 2016. aastal, kui president Donald Trump astus välja Vaikse ookeani kaubandusleppest ja asus läbi viima protektsionistliku majanduspoliitikat.

USA kehtestas varem sellel kuul Hiinale 34 miljardi dollari suurused imporditollid ja ähvardab veel 200 miljardini ulatuvate tollidega. Hiina on siiani vastanud kõigile tollidele omapoolse vastulöögiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles