Danske panga võimaliku rahapesuga seoses on alustatud uurimine (4)

Heelia Sillamaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Prokuratuur alustas täna Browderi avalduse alusel kriminaalmenetluse. Avalduse kohaselt moodustasid 26 Danske Eesti haru töötajat kuritegeliku ühenduse. 

Riigikogu õiguskomisjon kogunes täna kell kümme erakorralisele istungile, et arutada Danske Banki Eesti filiaali läbinud kahtlast päritolu 13 miljardi USA dollari juhtumit. 

Komisjoni ees andsid täna aru justiitsminister Urmas Reinsalu, riigi peaprokurör Lavly Perling, finantsinspektsiooni juht Kilvar Kessler ja teised.

Riigi peaprokuröri Lavly Perlingu sõnul alustas prokuratuur täna Browderi avalduse alusel menetluse. Avalduse kohaselt moodustasid 26 Danske Eesti haru töötajat kuritegeliku ühenduse, mis oli rahapesuskeemiga seotud. Kriminaalmenetlus alustati Perlingu sõnul rahapesu paragrahvi alusel. 

«Ma tahaksin rõhutada, et Danske panga Eesti filiaal oli võtmetähtsusega transiitpunkt Venemaa-Euroopa suunalises rahapesus. Tänane Eesti prokuratuuri otsus on ülioluline samm rahapesu globaalses uurimises,» ütles prokuratuurile kaebuse esitanud Bill Browder täna Postimehele. Ta lisas, et järgmiseks tõusetub küsimus, kas ja Taani prokuratuur käitub samamoodi ja alustab analoogse kriminaalasja. «Sarnase kaebuse esitasime Taanis paari nädala eest. Eesti uurimisasutused reageerisid seekord kiiremini.»

Browder lausus, et prokuratuuril ei ole veel liiga hilja alustada kriminaalmenetlusega. «Suur osa tõenditest on juba olemas. Uurimise läbiviimiseks on vaja ainult tahet, aga tahe on midagi, mida senini Eesti uurijatel ei olnud,» lausus Browder. Ta meenutas oma varasemat, 2013. aastast pärit kogemust Eesti uurimisasutustega ning nimetas seda «väga veidraks». «Eesti küll alustas ametlikult uurimist, aga reaalselt ei tehtud midagi. Kuni uus prokurör lõpuks uurimise üldse lõpetas.»

«Nüüd on Danskest läbi käinud rahapesu tõusnud ühiskonda läbivaks skandaaliks ning avalikkus esitab õigustatud küsimusi. Tundub, et nüüd on olemas ka poliitiline tahe, et asjas saabuks selgus,» ütles Browder.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles