Kersti Kaljulaid: puhta südamega laulupeole

Kersti Kaljulaid
, Euroopa Kontrollikoja liige
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kersti Kaljulaid.
Kersti Kaljulaid. Foto: Peeter Langovits

Eestlasel on üks maailma parimaid põhjusi, miks makse maksta – siis saab ta puhta südamega laulupeole minna.


On veel üks põhjus, mida ainult Eesti bürokraatiaga kokku puutunud  kindlasti ei usu, aga mida võib kinnitada suurem osa mujal Euroopas resideerinuid – Eesti riigi asjaajamine on efektiivne. Nii palju e-teenuseid ja nii vähe vihastamapanevaid kaks-tundi-nädalas vastuvõtuaegu mujal  naljalt ei leia.

On kolmas, selgelt omakasuline põhjus – me kõik tahame head arstiabi, lasteaedu, koole, vanurite hooldust. Elu jooksul me kord panustame, kord oleme rohkem saajad, kuid selge huvi on siin kõikidel.

Võib-olla me kõik ei taha riigikogu või mõnda ministrit, mõni inimene ei pea jällegi oluliseks tegelda soolise võrdõiguslikkuse probleemiga, aga vist pea igaüks, kel vanus lubab makse maksta, on omal nahal kogenud või vanematelt kuulnud, kuidas oli elu ebademokraatlikus ühiskonnas, kus oma vaba arvamust tohtis välja öelda ainult lauda taga ja siis ka pidi vaatama, kes veel selle lauda taga olema juhtus.

Niisiis, Eesti riigi institutsioonid on loodud tasakaalus, on loodud niimoodi, et demokraatia püsiks, vaba mõttevahetus säiliks ja eri arvamusel olijad oleksid kaitstud. Jah, netiskeptikud leiavad, et see kõik on ju ometi elementaarne ja miks peaksime millegi nii iseenesestmõistetava jaoks veel makse maksma. Aga kõik siin ilmas tahab hoolt. Ei ole pisiasi, et eestlane saab makse maksta selleks, et see «elementaarne» oleks ja säiliks, et omariiklus kestaks.  
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles