Suur ülevaade: mis kasu on Eesti riigil idufirmadest (1)

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
sTARTUp Day 2016
sTARTUp Day 2016 Foto: Maido Parv, TMW

Eestis tegutsevad kohalikud ja välismaised startupid on loonud siin järjest rohkem töökohti ja maksavad riigile järjest rohkem makse, selgub sihtasutuse Kredex all tegutseva töörühma Startup Estonia esimese poolaasta statistikast.

Eestis on Startup Estonia andmeil 550 startup-ettevõtet nng neis saab tööd kokku 3369 inimest. Töötajate arv on kasvanud möödunud aasta sama perioodiga 721 võrra ehk 27 protsenti.  

Kõige enam lõi aasta esimese kuue kuuga Eestis töökohti Transferswise, kus leidis tööd 120 uut inimest. Taxify palkas Eestis 34, Pipedrive 28, Monese 25 ja Starship 19 töökohta. Selles TOP5-s on uustulnukaks eestlaste loodud Briti fintech-ettevõte Monese, mille Tallinna kontoris on tööl 77 inimest.

Portaali missingpeople.io andmeil otsivad Eesti startupid hetkel 460 inimest ning 250 neist Eesti kontoritesse.

«Võime öelda, et oleme Eesti startupinduse kuldeas. Suured laienevad jätkuvalt kiiresti ning väiksed on võimelised toitma oma äri ammutades turu kõrvaltoimest teadmisi ja inimesi,» rääkis Transferwise’i endine tootejuht ja praegune startuppide nõustaja ja investor Martin Sokk.  

Kasvavad ka makstud maksud

Mis puutub tasutud tööjõumakse, siis esimesel poolaastal laekus neid Eesti idufirmadelt meie riigieelarvesse 20,8 miljonit eurot, mis tähendab 25-protsendist aastast kasvu. Möödunud aastal oli see näitaja 16,6 ja veel aasta varem 12,6 miljonit.

Startup Estonia andmeil on selgunud ka üks kummaline asjaolu: startupid maksavad ühe töötaja pealt keskmiselt koguni kaks korda rohkem tööjõumakse kui kõik teised Eesti ettevõtted. See viitab kindlasti ka asjaolule, et startupid loovad palju kallimaid töökohti, kui muu ettevõtlus.

Eestis registreeritud startup-ettevõtete kohalike üksuste käive oli möödunud aastal 275 miljonit eurot ning käesoleva aasta esimese kuue kuuga on 55 protsenti sellest juba täis. Esimeste poolaastate võrdluses on käibemaks 11 protsenti.

Samas pole käive ja kasum kindlasti näitajad, millele peaks idufirmade puhul liigset tähelepanu pöörata, kuna peamine eesmärk on luua kiirelt ja odavalt innovaatilisi tooteid ja teenuseid ning süstida noortesse ettevõtlikkust. Seega ei saa ka idufirmadest laekuvad kasu mõõta kindlasti vaid riigile laekuva rahas.

Mis puutub Eesti startuppidesse investeerimisse, siis tuleb Startup Estonia statistikasse – nagu ikka – suhtuda suurte reservatsioonidega, kuna selles on segamini Eesti ja eestlastega seotud välismaistesse ettevõtetesse investeeritud summad.

Kõige suurema investeeringu – Daimleri vedamisel saadud 150 miljonit - kogus siiski Eesti peakontoriga Taxify. Mitte-Eesti peakontoriga (ehk mõne teise riigi statistkasse minev) Pipedrive sai esimesel poolaastal 42,9-miljonilise rahasüsti. Londoni peakontoriga Starship kogus kolmandana 21,4 miljonit. Samas on ka välismaise peakontoriga ettevõtete arendusüksused Eestis (odavam ent kvaliteetsem tööjõud ja missioonitunne) ning võib arvata, et suur osa neist rahadest jõuab ringiga ka meie riiki.

Realeyes sai 13,5, Veriff 6,6, High Mobility 6,6 ja Insly 2,2 miljonit eurot investeeringuid.

Startup Estonia näitab investeeringute kogumahuks 245,6 miljonit eurot. Keskmiseks ühe ringi investeeringu suuruseks oli 16,5 miljonit eurot.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles