Tavidi kulla ostu- ja müügihindade vahel valitsevad suured käärid

Tõnis Oja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Repro

Kui keegi kavatseb tuleviku kindlustamiseks Tavidist kulda osta, tuleb tal arvestada, et näiteks mõne mündi puhul peaks kulla hind investeeringu äratasumiseks kerkima isegi kuni 73 protsenti.

Kõige suuremate ostu- ja müügihindade vahedega kipuvad olema kergemad kuldmündid ja plaadid. Nii müüb Tavid näiteks 1/20 untsi (üks unts võrdub 31,10 g) raskuseid kuldmünte Austraalia Nugget ja Austraalia Lunar hinnaga 104 eurot tükk.

Aga kui tahate sama mündi firmale mingil põhjusel tagasi müüa, saate selle eest vaid 60 eurot (hinnad on toodud eilse keskpäeva seisuga – toim).

Kui soovite väikese ostu- ja müügihindade vahega kuldmünte, peaks nende kaal olema unts või rohkem ning nende eest tuleb maksta vähemalt 1280 eurot.

Tavidi nõukogu liige Meelis Atonen selgitas, et kaalust sõltuvalt on tootmishind, aga ka transpordi hind ja muu selline väga erinev.

Väiksed mündid kingiks

«Kui üheuntsiseid münte saab tehasest soetada ühe juurdehindlusega, siis näiteks 1/20-untsiste müntide juurdehindlus tehasest soetades on kulla hinda arvestatuna üle kümne korra kõrgem,» ütles Atonen.

Tema sõnul kehtib sama loogika ka väikeste plaatide puhul. Töö, mida tehakse 100 grammi raskuse plaadi või ühegrammise plaadi tootmiseks, on rahaliselt sisuliselt sama ja ilmselt ka maksab sama palju.

«Paraku ühel juhul suhestub see 100 grammi kulda ehk umbes 4000 eurosse, teisel juhul aga vaid 40 eurosse,» selgitas Atonen. «Ühel puhul on ju kulu oluliselt kõrgem, mis teeb ka väiksema plaadi palju kallimaks.»

See on ka põhjus, miks Tavid pakub väiksemaid münte ja plaate mitte niivõrd investeerimiseks, vaid kingitusteks või muuks otstarbeks. «Väiksemad mündid ei ole ka nii likviidsed, kuna need ei ole ka mujal nn investeerimistooted ning seetõttu ostame neid tagasi kulla hinna alusel,» lisas Atonen.

Kui aga vaadata Tavidi poolt investeerimiseks soovitatava kulla ostu- ja müügihindade vahesid, ulatuvad needki kümne protsendini ja kõrgemalegi.

Nii näiteks müüb Tavid üheuntsiseid kuldmünte Austraalia Lunar 2009 ja Austraalia Lunar 2010 hinnaga 1391 eurot, tagasi ostab aga 1256 euroga ehk 135 eurot (11 protsenti) odavamalt.

Hind peaks tõusma

Seega tuleb enne investeerimiskulla ostmist võtta arvesse, et investeeringu äratasumiseks peaks väärismetalli hind tõusma vähemalt ostuhinna tasemele.

Kõige likviidsemate ehk üheuntsiste kuldmüntide puhul tähendaks see kulla hinna vähemalt kolmeprotsendilist, enamiku investeerimiseks pakutavate kuldmüntide ja plaatide puhul aga kuue- kuni kümneprotsendilist tõusu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles