Tai ujutused uputavad Jaapani tehaseid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tais üleujutatud alale jäänud Honda tehase toodang.
Tais üleujutatud alale jäänud Honda tehase toodang. Foto: SCANPIX.

Jaapani auto- ja elektroonikatootjate tarneketid seisavad silmitsi Tai keskosa uputavate ujutustega – vaid seitse kuud pärast seda, kui maavärin ja tsunami kodumaal tootmise segi paiskasid.

Eile langesid Toyota, Honda, Nikoni ja mitmete teiste aktsiad, kuna investorid kardavad, et Tai poole sajandi suurimad ujutused kahjustavad raskelt regiooni, millest on kujunenud Jaapani ettevõtetele oluline tootmispiirkond.

Ebatavaliselt tugevate mussoonvihmade poolt tekitatud ujutustes on hukkunud juba vähemalt 269 inimest. Ilmaennustajad hoiatavad, et lähinädalatel võib olukord hulleneda.

Eile suleti mitmed koostetehased, mõne puhul olid tulvaveed tunginud seadmeteni ja tekitanud neile kahjustusi. Samuti on tehaseid, mis on ära lõigatud komponentide tarnijatest ja kuhu inimesed ujutuste tõttu tööle ei pääse.

Kahju suurust ei ole veel võimalik täpselt hinnata, kuna firmade esindajate sõnutsi on ligipääs mitmetele tehastele ja tehnoparkidele praegu sisuliselt võimatu.

Honda ütles, et nende koostetehas linnas nimega Ayutthaya on vee poolt kahjustatud. Tehas, mis on suletud alates 4. oktoobrist, toodab 240 000 autot aastas, mis on 5 protsenti Honda globaalsest toodangust.

«Me usume, et tootmise jätkamisega läheb veel omajagu aega,» kirjutas klientidele Nomura analüütik Masataka Kunugimoto.

Analüütik ütles, et kolmekuune seisak, mis kärbiks Hondade tootmist 60 000 sõiduki võrra, läheks firmale maksma 25 miljardit jeeni (326 miljonit dollarit). Summa võrduks umbes 10 protsendiga Honda eeldatavast ärikasumist märtsiga lõppeval finantsaastal.

Honda aktsiad olid eilse börsipäeva sulgemisel 2,2 protsenti all.

Tavalistel aegadel oleksid tootjad Tai vajakajäämised Jaapanis tasa teinud. Kunugimoto ütles, et nüüd on see võimatu, kuna kodumaised tehased töötavad niigi täie rauaga, et täita märtsikuise maavärina ja tsunami tõttu tekkinud lünka.

Toyota ütles, et vähemalt 15. oktoobrini seisab töö nende kolmes Tai tehases, mis annavad ligikaudu 8 protsenti globaalsest toodangust. Firma täpsustas, et tehased on terved, kuid neis napib komponente.

Toyota uurib parasjagu võimalusi komponentide Jaapanist lennukitega kohaletoimetamiseks.

Elektroonikasektori ettevõtted on aga viinud Taisse üle veelgi suurema osa oma tootmisest, mitmetel neist on nüüd suured probleemid.

Fotoaparaatide tootja Nikon pani kinni tehase Ayutthayas, kus valmib enamik nende ühe läätsega digitaalsetest peegelfotoaparaatidest ja läätsedest. Nikoni aktsia kukkus eile 3,5 protsenti.

JPMorgani analüütiku Hisashi Moriyama hinnangul piisab Nikonil SLR fotoaparaate kuuks ajaks, enne kui müük ja kasumid kannatama hakkavad.

4,3 protsendi võrra kukkusid Pioneeri aktsiad, mis on viinud Tai keskossa suure osa oma autoelektroonika tootmisest.

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles