Venemaa valmistub taas viljaeksporti piirama

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX.

Nisuhinnad hüppasid enam kui 8 protsendi võrra uudise peale, et Venemaa valmistub taas viljaekspordile piiri peale panema.

Venemaa esimene asepeaminister Viktor Zubkov ütles, et koostamisel on korraldus teraviljaekspordi piiramiseks juhul, kui välismüük hakkab pitsitama siseturgu.

Kuigi piiranguplaan on alles visandamisel, ehmatas Venemaalt tulnud teade maaklereid, kuna eelmise ekspordikeelu tühistamisest on möödas vaid kolm kuud.

Detsembrikuised nisufutuurid Chicago börsil kerkisid lausa 8,8 protsenti ja käisid ära 6,66 dollari juures buššelist. Maisifutuurid tõusid 6,6 protsendi võrra 6,45 dollarini buššelist.

Samas ei ole kummagi teravilja hinnad jõudnud aasta alguse tipptasemete lähistele.

Maaklerid ja analüütikud arvasid, et Zubkovi poolt mainitud piirang ei tohiks mõjutada turge nii dramaatiliselt, kui mullune ekspordikeeld.

2010. aasta augustis keelas Venemaa kogu teraviljaekspordi, vallandades peamiste toidukaupade hindade järsu tõusu ja hirmutades maailma uue toidukriisiga.

Zubkov ütles, et piirangud võivad tulla libiseva intressiga viljaekspordi maksu kujul.

Korraldus koostatakse käesoleva kuu lõpuks. Dokumendist lähtuvalt saab «valitsus volitused kehtestada viljaekspordile piirangud, tagamaks stabiilsed hinnad ja piisavad varud koduturul», ütles Zubkov.

Ta lisas, et juuliga alanud 12 kuu pikkuse perioodi jooksul võib riik «lubada endale»  23-24 miljoni tonni vilja eksportimist.

Alates juulist, mil valitsus tühistas 11-kuise ekspordikeelu, on vilja väljavedu Venemaalt hüppeliselt kasvanud.

Zubkov ütles, et alates juulist on Venemaalt eksporditud 11 miljonit tonni teravilja, detsembri lõpuks on vastav näitaja eelduste kohaselt 18-19 miljonit tonni.

Samas ennustasid analüütikud Venemaale alla 24 miljoni tonnist eksporti juba enne Zubkovi teadaannet.

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles