Europarlament lubaks ainult kuni 48-tunnist töönädalat

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valvearst ja õde Tallinna keskhaigla traumapunktis.
Valvearst ja õde Tallinna keskhaigla traumapunktis. Foto: Toomas Huik
Euroopa parlament kiitis heaks tööaja direktiivi muutmise eelnõu, millega kehtestataks kaheteistkümne kuu lõikes keskmiselt maksimaalselt 48-tunnine töönädal. Samuti otsustas parlament, et kogu valveaeg peaks olema tööaeg.

Vastava raporti esitanud Alejandro Cercas ütles pärast hääletust, et see on võit Euroopa Liidu kahe miljoni arsti ja miljoni meditsiinitudengi jaoks.

Praegu kasutavad 15 liikmesriiki, teiste hulgas ka Eesti, tööaja direktiivist erandi tegemise võimalust. Parlament soovib, et sellist võimalust enam ei oleks. Kehtivatest eranditest tuleks loobuda kolme aasta jooksul pärast direktiivi jõustumist.

Lisaks otsustas parlament, et kogu valveaeg peaks olema tööaeg. Saadikud märgivad siiski, et valvekorra tegevusetut aega võib kollektiivlepingute ja muude tööturu osapoolte vaheliste lepingute alusel arvestada eri viisil, et täita keskmise iganädalase maksimaalse tööaja nõuet.

Inimestel, kel on rohkem kui üks lepinguline töösuhe, loetaks direktiivi muutmise järel tööajaks kõigi lepingute alusel töötatud ajavahemike summa.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles