Föderaalreservi nullintress elavdas Wall Streeti oluliselt

Mari Kamps
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Föderaalreservi peahoone Washingtonis.
Föderaalreservi peahoone Washingtonis. Foto: Reuters / Scanpix.

New Yorgi börs elavnes eile Föderaalreservi ajaloolise intresside kärpimise tõttu, kesksed indeksid lõpetasid 4- kuni 6-protsendise tõusuga.


Dow Jonesi tööstuslik keskmine kerkis 4,20 protsenti 8924,14 punktini, vahendas

Bloomberg

.

Tehnoloogiafirmade Nasdaqi indeks tõusis 5,41 protsenti 1589,89 punktini ja Standard & Poor's 500 kosus 5,14 protsenti 913,18 punktini.

USA keskpank alandas eile baasintressimäära ühe protsendi tasemelt rekordmadalale - 0,00 kuni 0,25 protsendini, vahendas The Press Association. Taolise liikumisvahemiku määramine on suhteliselt ebatavaline.

Turgudel oodati aga 50-baaspunktilist intresside kärpimist.

Diskontomäära alandati 0,75 protsendipunkti võrra 0,50 protsendini.

Föderaalreservi eesmärgiks on elavdada langusesse sattunud majandust. Keskpank on alandanud intresses sel aastal seitse korda. Eelmisel aastal liikus baasintressimäär 4,25 protsendi tasemel.

Jaanuaris USA presidenditoolile istuv Barack Obama ütles eile, et keskpanga vahendid võitlemisel majanduslangusega hakkavad lõppema. Tulevase riigipea sõnul on intressid nii madalal kui üldse võimalik.

Föderaalreserv püüab teha kõik võimaliku, et riiki majanduslangusest säästa.

«Suur, laiaulatuslik, plahvatuslik, sütitav mürsk lendas välja Föderaalreservi suurtükist,» kirjeldas juhtunut juhtiv turustrateeg Frederic Dickson investeerimisfirmast D.A. Davidson ja Co. «See on pagana suur asi.»

Hoogsamat tõusu näitasid eile pangandussektori aktsiad. Citigroup Inc kallines 11 ja JPMorgan Chase 13 protsenti. Goldman Sachsi aktsia kallines 14 protsenti, kuigi teatas esimesest kahjumiga lõppenud kvartalist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles