Eamets: edaspidi on ekspordi suunal oodata halbu uudiseid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raul Eamets
Raul Eamets Foto: Aldo Luud / Õhtuleht

Kuigi augustis ekspordinumbrid veel kasvasid, seisab ka Eesti väliskaubandusel ees langus, kuna maailma majanduse olukord on senisest nukram.

Eestist eksporditi augustis kaupu jooksevhindades 1,0 miljardi euro väärtuses ja imporditi Eestisse 1,1 miljardi euro eest.

Kui juulis oli ekspordi ja impordi aastane juurdekasv vastavalt 34 protsenti ja 38 protsenti, siis augustis kasvas eksport 45 protsenti ja import 42 protsenti.

Paraku võib august jääda aga lähiajal viimaseks kuuks, kui Eesti eksport positiivselt üllatab. Seni on meie suurimateks kaubanduspartneriteks olnud Rootsi ja Soome.

Mõlemad on aga oma majanduse kasvuprognoosi varasemast tunduvalt allapoole korrigeerinud ning see ei jää Tartu Ülikooli majandusteaduskonna professori Raul Eametsa kinnitusel kajastumata ka Eesti ekspordinumbrites.

Samas on väga tervitatav, et nii ettevõtted kui riik püüavad üha enam Aasia poole vaadata. «Kuigi nendele turgudele on väga raske pääseda, peab seda kindlasti proovima,» kommenteeris Eamets.

Millal aga Eesti ekspordinumbrid uuesti positiivselt üllatada võivad, ei osanud Eamets välja tuua, ennekõike sõltub see maailma majanduse käekäigust ning sellest, kas ja millal leitakse lahendus Euroopa võlakriisile.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles